Feszültséget gerjeszthet a Mátyás-szobor elé tett tábla

A Külügyminisztérium szerint feszültségeket gerjeszt a magyarság és románság kapcsolatában a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport elé kihelyezett tábla.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/786354" target="_blank"><strong>• Barbár és gyermeteg lépés a vitatott tartalmú tábla kihelyezése</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/785943" target="_blank"><strong>• Érdekes események a Mátyás-szobornál</strong></a> <br />

MNO
2011. 05. 27. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar Külügyminisztérium sajnálattal értesült arról, hogy Kolozsváron, a magyar–román közös finanszírozásban felújított Mátyás király-szoborcsoport elé ismételten kihelyeztek egy, „az elmúlt évtizedekben is sok vitát kiváltó, Nicolae Iorga történésztől származó idézetet tartalmazó román nyelvű táblát” – áll a tárca pénteki közleményében. Mint fogalmaztak, „a polgármesteri hivatal tudtával végrehajtott táblakihelyezés feszültségeket gerjeszt a magyarság és románság kapcsolatában”.

A Külügyminisztérium szerint az előbbi intézkedéshez hasonlóan a többnyelvű, köztük a magyar nyelvű üdvözlőtáblák eltávolítása szintén Kolozsvár multikulturális jellegével ellentétes lépés. Magyarország bukaresti nagykövete pénteken a román Külügyminisztériumban kifejezte a magyar fél aggodalmát a fenti fejleménnyel kapcsolatosan, és reményének adott hangot, hogy a kérdésben gyors megoldás születik. A megbeszélés a két ország stratégiai kapcsolatának megfelelő, konstruktív légkörben zajlott – írták.

Hétfőn jelent meg a tavaly restaurált Mátyás-szoborcsoport előtt egy olyan bronztábla, amely a magyarok számára sértő és ezért vitatott idézetet tartalmaz Nicolae Iorga román történésztől. Ez az idézet a következő: „A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult.” Először 1932-ben került fel a szoborra ez az idézet, amely 1940-ben Észak-Erdélynek Magyarországhoz kerülése után lekerült, majd Gheorghe Funar nacionalista volt kolozsvári polgármester helyeztette el ismét a táblát a szobor talapzatára 1992-ben törvénytelenül.

A kolozsvári polgármesteri hivatal szerint törvényesen helyezték ki a táblát, Kelemen Hunor román művelődési miniszter szerint azonban a most elhelyezett feliratot nem hagyta jóvá az országos műemlékvédelmi bizottság, ezért törvénytelenül járt el a kolozsvári polgármesteri hivatal.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.