Figyelmeztetés nélküli támadással fenyegetőznek

A katonai kommunikációs csatornák megszakításával és a Phenjan elleni „lélektani hadviselés” megbosszulásával fenyegette meg Észak-Korea hétfőn Szöult.

MNO
2011. 05. 30. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea „hadserege és népe soha többé nem foglalkozik az áruló Ri Mjong Bakkal (a dél-koreai elnökkel) és sleppjével” – közölte a phenjani védelmi bizottság egy nyilatkozatban. „A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elleni lélektani hadviselést (Észak-Korea) egy bármikor, bármilyen célpont elleni, figyelmeztetés nélküli fizikai akcióval” fogja megtorolni – folytatódik a közlemény.

Észak-Korea már többször figyelmeztette déli szomszédját, hogy tüzet nyit, amennyiben déli aktivisták továbbra is röplapokat juttatnak át a határ túloldalára. A védelmi bizottság azt is bejelentette, hogy el fogják vágni a két ország keleti határvidékén létesített katonai forródrótot, és be fogják zárni a Kumgang-hegyi turistaövezetben Dél-Koreával közösen működtetett összekötő irodát is.

Az Észak-Koreában található Kumgang-hegyet korábban délről érkező turisták is látogathatták, de amióta 2008-ban egy észak-koreai katona egyiküket agyonlőtte, már nem jönnek déli látogatók. A nyilatkozat „figyelmeztető jel, hogy amennyiben Dél-Korea nem változtat politikáján, megszaporodhatnak a határ menti konfliktusok, különösen a keleti határszakaszon” – mondta Jang Mu Dzsin, az Észak-koreai Tanulmányok Egyetemének professzora.

A kutató szerint a közeljövőben nem fog elmérgesedni a helyzet, de „aggasztónak” véli, hogy Észak-Korea az Egyesült Államok és Kína diplomáciai erőfeszítései közepette ilyen közleményt ad ki. A két nagyhatalom szeretné felújítani Phenjannal az atomprogramjáról szóló hathatalmi tárgyalásokat, amelyeken Dél-Korea, Japán és Oroszország vesz még részt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.