Grafikusok seregszemléje Miskolcon

Újfent megrendezik Miskolcon a grafikusok műveinek seregszemléjét, az immár A XXV. Miskolci Grafikai Triennálénak a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeuma ad otthont június 11-től.

MNO
2011. 05. 29. 9:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barázda Eszter az intézmény szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a grafikai biennálék – 2008-tól triennále – sorozata 1961-ben indult el Miskolcon Feledy Gyula Kossuth-díjas grafikus kezdeményezésére. A 2010-ben elhunyt művész jelentős szerepet töltött be a magyar grafika megújításában, a miskolci képzőművészeti élet felpezsdítésében, a szellemi műhely megteremtésében.

Kondor Béla, Rékassy Csaba, Lenkey Zoltán, Würtz Ádám és a többi jeles grafikus kapcsolódása kitüntetett hellyé tette Miskolcot, ezért sem véletlen, hogy a művészetpártolók a „grafika fővárosaként” emlegetik Miskolcot – mondta Barázda Eszter.

Az idei triennále egyfelől folytatja a fél évszázados hagyományt; a szabad beadásos kiállítás áttekintést ad a szakma helyzetéről. Ugyanakkor a meghívásos kiállításon néhány markáns új tendenciára, elsősorban az ábrázolás problémájának újra és újfajta módon aktuálissá váló kérdésére hívja fel a figyelmet, miközben a kísérő kiállítások bemutatják a három évvel ezelőtti nagydíjast, Rácmolnár Sándort, áttekintik az esemény fél évszázados történetét és Petneki Áron gyűjteménye révén újra ízelítőt kaphatnak a látogatók a grafika történetéből.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.