Gyanús spanyol zöldségek Ausztriában

Harminchárom osztrák bioélelmiszer-üzletből vonnak vissza spanyol zöldségeket azzal a gyanúval, hogy a Németországban hasmenéses járványt okozó EHEC baktériummal fertőzött áruból valók – jelentették be Ausztriában.

MNO
2011. 05. 30. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Osztrák Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Ügynökség (Ages) vasárnap arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy hétfőn reggel lefoglalják a kérdéses termékeket az érintett boltokban. A riasztás a biouborkára és az azzal együtt szállított paradicsomra és padlizsánra vonatkozik. A lefoglalt árut ezután megvizsgálják, hogy kiderüljön, valóban EHEC baktériummal fertőzöttek-e.

Aki már vásárolt a termékekből, annak az osztrák egészségügyi minisztérium azt tanácsolja, hogy semmisítse meg azokat és az azokkal érintkezésbe került élelmiszereket is. A minisztérium emellett minden zöldség alapos tisztítását, illetve hőkezelését tanácsolja fogyasztás előtt.

Az intézkedésekkel érintett zöldségeket két németországi nagykereskedő exportálta Ausztriába. A nagykereskedők szintén visszahívták az Ausztriába eladott árut.

Németországban tízen meghaltak az EHEC baktérium okozta hasmenéses betegségben, és több mint ezer megbetegedést, illetve gyanús esetet regisztráltak. Svédországból, Dániából, Nagy-Britanniából, Hollandiából és Ausztriából is jelentettek eseteket. A baktériumot minden valószínűség szerint Németország „exportálta tovább”, a fertőzöttek ugyanis szinte kizárólag külföldön tartózkodó németek, illetve olyan turisták, akik előzőleg Németországban jártak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.