Gyurcsány autót szerelne és a méltányosságot keresi

Győztünk, de a neheze még hátravan – mondta Gyurcsány Ferenc a Klubrádió reggeli műsorában hétfőn. Ha nagyon felborulnak az erőviszonyok, mondjuk, valaki megsemmisítő vereséget szenved, annak el kell gondolkodnia, hogy ennek mi a tanulsága. De fontos, hogy méltányosan tekintünk a másik félre is, és megpróbáljunk az ő álláspontjából is valamit elfogadni – fogalmazott a volt miniszterelnök, akit állítása szerint egyáltalán nem zavar, hogy a szavazást megelőzően kongresszust hívott össze az MSZP elnöksége.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/787234" target="_blank"><strong>• Megtörtént a csoda: Mesterházy elárulta, miben nem hisz</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/787207" target="_blank"><strong>• Gyurcsányék erkölcsi kötelességről beszélnek, és buzdítanak is</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/787174" target="_blank"><strong>• Gyurcsány sikerről beszél és nem akar MSZP-elnök lenni + Képriport</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/787175" target="_blank"><strong>• Durvul a szocialista belháború</strong></a>

MNO
2011. 05. 30. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A cél nem csak annyi, hogy gondolkodóba ejtsük a párt tagjait, hiszen ők gyaníthatóan már régóta gondolkodnak ezen a kérdésen. A szocialista párt mindig egy fura képződmény volt, miközben nagyon sikeres időszakai is voltak. De akkor is nagyon kritikusak voltunk mi is, mert tudtuk, hogy átláthatatlan belső viszonyok, nekünk nem tetsző kultúra, ami jellemzi bizonyos vonásait pártnak, de amikor az ember kormányoz, akkor nem bolygatja a törékeny egységet” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

– Amikor ellenzékben vagyunk, és sokan a hátuk közepére kívánják a Fideszt, de közben az MSZP-t már nem akarják választani ezen okoknál fogva, akkor ezzel szembe kell nézni, és változtatni kell rajta – mondta a volt miniszterelnök annak kapcsán, hogy szombaton megszavazta az MSZP választmánya pártszavazási kezdeményezését. Gyurcsány szerint a párt a parlamenti demokráciában a közjó szolgálatának egyik eszköze, ha nem jól működik, akkor azzal foglalkozni kell. „Ha egy autó nem jó, akkor meg kell szerelni” – mondta annak kapcsán, hogy sokan úgy gondolják: az MSZP határozott ellenzéki párt helyett sokszor csak saját magával van elfoglalva.

„Van egy alap politikai dilemma, mégpedig az, hogy egy régi vágású, virtigli irányba mozduljon el a párt, vagy pedig egy balközép pozícióból tekintsen a társadalmi, demokratikus közép felé is. Mindig is megvolt a hagyományosabb és a reformizáló áramlata a pártnak. A kettő együttműködése volt a siker alapja” – mondta a volt miniszterelnök. Gyurcsány szerint az utóbbi időszakban azoknak a hangja lett erősebb, akik a hagyományosabb baloldal felé fordulnának. Ez a volt miniszterelnök szerint ijesztő, mert abból a pozícióból sem győzni, sem kormányozni nem lehet.

„Egyesíteni kell a hagyományos baloldali mentalitást egy polgári demokratikus, modernizáló világgal. Ebben semmi rossz nincsen. Ezt pedig egy olyan párt tegye, amely belső viszonyaiban átláthatóbb, demokratikusabb. Az, hogy holnap én legyek az elnökség tagja, vagy az elnök, olyan célom nincs. Az az ambícióm, hogy az MSZP-ből egy sokkal jobb pártot csináljunk” – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc a Klubrádiónak.

Arra a kérdésre, hogy a kongresszus hangulata befolyásolhatja-e a későbbi szavazást, azt mondta: lehet, hogy az elnökségnek volt ilyen gondolata is, de „én ezt legitimnek gondolom”. Bennem emiatt nincsen rossz érzés, nem gondolom, hogy tisztességtelen dolog, hogy a velem vitatkozó felek kedvezőbb helyzetet szeretnének kialakítani számukra azzal, hogy előbb kongresszust tartanak. Ez engem egyáltalán nem zavar – hangsúlyozta Gyurcsány. „Vannak, akik úgy gondolják, hogy a kongresszussal és a pártszavazással pontot lehet tenni az MSZP jövőjére vonatkozó kérdésekre. Én nem tudom, hogy így van-e, de méltányosan kell bánni, egymás személyét nem bántani. Az akár éles politikai vita nem baj a ciklus első felében, ez egy alapozó edzés időszaka a párt számára” – mondta a volt miniszterelnök.

„Ha nagyon felborulnak az erőviszonyok, mondjuk, valaki megsemmisítő vereséget szenved, annak el kell gondolkodnia, hogy ennek mi a tanulsága. Azért nem egyszerű ez a vita, mert a párt egészében mindkét álláspontnak markáns támogatottsága van. Márpedig ha ez két masszív álláspont, csak úgy lehet előrejutni – ha fontos a párt politikai szervezet egységének megtartása –, hogy méltányosan tekintünk a másik félre is, és megpróbálunk az ő álláspontjából is valamit elfogadni. Én ezt keresem” – mondta Gyurcsány Ferenc.

(Klubrádió)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.