Havazás hátráltatta a munkát

Havazás és kiszámíthatatlan időjárás hátráltatta a világ legmagasabb csúcsán, a Mount Everesten zajló „nagytakarítást”, vagyis annak a többtonnányi hulladéknak az eltüntetését, amelyet a hegymászók hagytak a hegyen.

MNO
2011. 05. 27. 18:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Friss hó fedte be a szemetet, így nehéz volt összegyűjteni a hulladékot a magasabb területeken” – mondta pénteken Katmanduban a híres Apa serpa, az a veterán hegyi vezető, aki a szemétszedők csapatát kalauzolta.

A nagytakarítást végző expedíció áprilisban vágott neki a Mount Everestnek (Csomolungma), hogy alacsonyabban összegyűjtsön mintegy négytonnányi, a magasabb részeken pedig egytonnányi szemetet. A környezetvédőknek végül csak 1,1 tonnát sikerült lehozniuk a hegyről.

Apa serpa számára azonban így is sikeres volt a küldetés, hegymászók egy csoportjával május 11-én ismét felért a 8848 méteres csúcsra, amelyet immár 21. alkalommal hódított meg. Az 50 éves serpa a Csomolungma lábánál nőtt fel, 12 évesen már teherhordó volt hegymászók mellett. Először 1989-ben kapaszkodott fel a hegycsúcsra. 2006 óta az egyesült államokbeli Salt Lake Cityben él.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.