Hazahozták a magyar katonák földi maradványait + Videó + Képriport

Megkezdődött a kecskeméti légi bázison a kedden Afganisztánban balesetben meghalt Róth Orsolya posztumusz hadnagy és Dálnoki András posztumusz hadnagy földi maradványait szállító repülőgép fogadása és a katonai tiszteletadás.

MNO
2011. 05. 22. 9:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintse meg a hírTV felvételét!


A MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra vasárnap reggel nem sokkal 9 óra előtt érkezett meg a hamvakat szállító repülőgép Kölnből. A repülőgép a légi bázis egyik mellék kifutójáról 10 óra 5 perckor gördült a katonai tiszteletadás helyszínére.

A két hősi halott hamvait szállító AN 26-os szállító gépet a gyászoló családtagok, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Benkő Tibor, a honvédség vezérkari főnöke, valamint a két katona debreceni és afganisztáni bajtársai fogadták.

Az AN 26-os szállítógépről a díszszázad sorfala mellett hozták le bajtársai a nemzetiszín zászlóval letakart koporsókat, majd egy-egy szállító járműre tették, melyek a fogadás helyszínére gördültek. A családtagok közül többen zokogtak, amikor a katonák a szállító járművekre rakták a koporsókat.

A Himnusz elhangzása után Hende Csaba honvédelmi miniszter gyászbeszédében hangsúlyozta: szolgálat közben érte a két hősi halált halt katonát a baleset. „Szolgálat közben, melyet honvédként, a magyar zászló alatt, a nemzet érdekében végeztetek” – mondta a honvédelmi miniszter. Hende Csaba emlékeztetett arra, hogy a két posztumusz hadnagy sorsa katonasors, mert „mindenki, aki felölti az egyenruhát, nemcsak számol vele, de szembe is néz vele”, s arra teszi fel egyetlen életét, hogy „tűzön vízen, minden veszélyen át szolgáljon”. „Csatlakoztatok ahhoz a közösséghez, amelyet a haza szolgálatában elesett katonák alkotnak” – fűzte hozzá a honvédelmi tárca vezetője.

Hende Csaba beszédében kiemelte: „Velünk vagytok, velünk lesztek, elkísértek azon az évezredes úton, amelyet a nemzetnek be kell járnia”. „Hadnagy asszony, hadnagy úr Isten veletek! Találkozunk. Az út végén bizonyosan találkozunk” – fejezte be beszédét a miniszter.

A hangárba vitték a koporsókat

Ezután Erkel Ferenc Bánk bán című operájának Hazám, hazám című részlete csendült fel a hangszórókból, majd egy távoli hangárba vitték a két hősi halott koporsóját. A két katona temetése a család kérésére a nyilvánosság kizárásával történik.

Róth Orsolya és Dálnoki András az afganisztáni hadműveletekben részt vállaló Magyar Honvédség ötödik és hatodik áldozata. A két elhunyt katonát, miután műveleti területen, feladatvégzés közben veszítették életüket, Hende Csaba honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította.

Dálnoki Andrást teljes katonai tiszteletadással csütörtökön délután helyezik örök nyugalomra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírmeggyes temetőjében. Nyírmeggyes hétfőn díszpolgárává avatja Dálnoki Andrást, és díszsírhelyet biztosítanak számára. Róth Orsolyát kedden egy Fejér megyei településen helyezik örök nyugalomra.

A két katona május 17-én szenvedett halálos balesetet az afganisztáni Baglán tartományban: az öt járműből álló magyar katonai konvoj Mazari-Sarifból Puli-Humriba tartott, amikor az egyik mellékútról egy afgán jármű hajtott a konvoj elé, amelyet a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdett. A konvoj harmadik gépjárműve egy MRAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, amelynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült és felborult. A felborult jármű lövésztornya és négy kereke is kiszakadt.

A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész és Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét. A gépjármű sofőrje, egy szakaszvezető életveszélyes, míg egy katona súlyos, de nem életveszélyes, kettő társuk pedig könnyebb sérüléseket szenvedett, valamennyiüket hazaszállították, és a budapesti honvédkórházban gyógyítják.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.