Hazatért a száműzött elnök

Visszatért hazájába szombaton Manuel Zelaya, a 2009-ben puccsal megdöntött és száműzött hondurasi elnök.

MNO
2011. 05. 29. 8:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nicaraguából hazatérő Zelayát a tegucigalpai repülőtéren a rekkenő hőség ellenére órák óta várakozó híveinek ezrei üdvözölték. A múlt vasárnap a kolumbiai Cartagenában írta alá a száműzött és a jelenlegi elnök, Porfirio Lobo azt a megbékélési egyezményt, amely pontot tehet a közép-amerikai országban közel két éve tartó politikai válság végére. Porforio szerint a megbékélés egyúttal utat nyithat Honduras számára ahhoz, hogy visszaléphessen az Amerikai Államok Szervezetébe (AÁSZ), amely az államcsínyt követően, 2009. július 5-én felfüggesztette tagságát.

Zelayát a hadsereg 2009. június 28-án letartóztatta, majd száműzetésbe küldte az alkotmánymódosításról tervezett népszavazás körül kirobbant vita nyomán. A baloldali politikus ugyanis referendumot írt ki arról, hogy hívjanak-e össze alkotmányozó nemzetgyűlést, amely az alaptörvényt megváltozatva lehetővé tenné, hogy egy elnök ne csak egy cikluson át tölthesse be az államfői posztot, hanem a rákövetkező választáson is indulhasson a tisztségért. A népszavazást a parlament, a legfelső bíróság és a legfelső választási bíróság is előre érvénytelennek minősítette.

Zelayát elhurcolása után nem sokkal a parlament megfosztotta tisztségétől, és a 2009 novemberében rendezett elnökválasztáson győztesként kikerült Lobo, a jobboldali Nemzeti Párt jelöltje lépett a helyére, aki a belpolitikai válság rendezését tűzte zászlajára. Zelaya száműzetésének nagy részét a Dominikai Köztársaságban töltötte.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.