Heroikus munkának nevezte Járai a kormány teljesítményét

Járai Zsigmond szerint jó irányba halad a magyar gazdaság. A Költségvetési Tanács elnöke az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által szervezett konferencián beszélt, és azt is mondta: beindult a növekedés, heroikus munkát végzett a magyar kormány.

MNO
2011. 05. 26. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ÁSZ csütörtöki, zárt, A 2012. évi költségvetés makrogazdasági környezetét meghatározó tényezők című tudományos konferenciáján Járai Zsigmond leszögezte: jó irányba halad a magyar gazdaság, az út, amin elindultunk, jó.

Az ÁSZ honlapjára feltett beszámoló szerint Járai Zsigmond kijelentette: úgy tűnik, hogy a válság valószínűsége kisebb, mint egy évvel ezelőtt. Azt mondta, az elmúlt évben a magyar gazdasággal szemben megnőtt a bizalom, beindult a növekedés, heroikus munkát végzett a magyar kormány. A Költségvetési Tanács (KT) elnöke szerint hihetetlen átalakulás ment végre Magyarországon, teljesen más filozófia irányítja a gazdaságpolitikát, mint korábban.

A költségvetés rendbetétele folyamatban van, egyszeri és tartós lépések is történtek. Az adórendszer egyszerűbbé tétele, az államadósság csökkentése elkezdődött, és a bürokrácia csökkentése is jó úton halad – mondta Járai Zsigmond, és hozzátette, hatékonyabbá kell tenni az oktatást, vissza kell szorítani a korrupciót.

Az egyik legfontosabb teendőnek a bizalom és a tőkevonzás erősítését mondta, mert munkahelyeket csak beruházásokkal lehet teremteni, ehhez pedig tőke kell. Hozzátette, ebből a szempontból több negatív lépés is történt, ilyen volt például a különadók bevezetése, de a költségvetés stabilizálása pozitívumnak tekinthető.

Járai Zsigmond beszélt arról is, hogy fel kell lendíteni a hazai kis- és középvállalati (kkv) szektort, fejleszteni kell a „leült” magyar bankszektort, végre kell hajtani a költségvetés strukturális átalakítását is. A KT-ról elmondta: kellenek komoly fiskális szabályok, így üdvözlendő, hogy ezek bekerültek az alkotmányba.

„Szeretném eloszlatni azt a félreértést, hogy a tanács csinálja a költségvetést. Nem a tanács felelőssége, hogy milyen lesz a költségvetés. Jó költségvetéshez jó kormányzás szükséges. Ha a kormány és a parlament nem érti meg a jó költségvetés fontosságát, akkor a költségvetési tanács sem tud segíteni, ezt mutatta az előző tanács tapasztalata is” – fogalmazott a tanács elnöke.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.