Hétfőtől tilos a dohányzás

Tilos dohányozni hétfőtől New York City parkjaiban, tengerparti strandjain, deszkázott sétányain és gyalogos övezeteiben.

MNO
2011. 05. 24. 13:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dohányzási tilalom szabadtéri kiterjesztésével a keleti parti metropolis Chicago, San Francisco és Los Angeles példáját követi. A New York-i városvezetés februárban hozta meg a döntést. „Úgy gondoljuk, hogy az embereket nem kellene kitenni ezeknek a káros anyagoknak, amikor a parkba mennek, hogy élvezzék a friss levegőt” – fogalmazott Thomas Farley, a város egészségügyi biztosa.

A szabály betartását nem rendőrök ellenőrzik majd, hanem mintegy kétszáz parki alkalmazott, akik jogosultak lesznek az ötven dolláros (9600 forint) bírság kiszabására is. A New York-iak továbbra is rágyújthatnak az utcákon, a parkolókban, a járdákon és otthonaikban, bár manapság már sok főbérlő nem engedélyezi ezt.

Az éttermekben és bárokban való cigarettázást 2003-ban tiltották be. A döntés Michael Bloomberg polgármester egészségmegőrző kampányának részét képezi. Becslések szerint a dohányzás több mint hétezer New York-i haláláért felelős évente. A városban a dohányzó felnőttek aránya a 2002-es 21 százalékról mára 15,8 százalékra mérséklődött.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.