Hiába voltak bilincsben, nem mert a vádlottak előtt beszélni

Újabb sértetti tanú kérte a vádlottak kivezettetését vallomása idejére a romák elleni támadássorozat ügyében indult büntetőper szerdai tárgyalásán, a Pest Megyei Bíróságon.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/786410" target="_blank"><strong>• Az uzsorásokra gondoltak, de „erre nem lennének képesek”</strong></a>

MNO
2011. 05. 25. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

G. Tiborné – a 2008. augusztus 8-ai piricsei támadásban megsérült, 67 éves anyósához hasonlóan – nem mert vallomást tenni addig, amíg a hat halálos áldozatot követelő bűncselekmény-sorozat vádlottjai a tárgyalóteremben voltak. Ő is azzal indokolta a négy férfi kivezettetésére vonatkozó kérését, hogy fél a vádlottaktól. Végül a tanú kérésére kivezették a géppisztolyos kommandósok által is őrzött, megbilincselt négy férfit a tárgyalóteremből.

Tüzet látott a szobában

Az első- és a másodrendű vádlott, a Kiss testvérpár beismerte a piricsei bűncselekmény elkövetését, és bűntársukként nevezték meg a harmadrendű vádlottat, Pető Zsolt viszont tagadja, hogy részt vett volna az akcióban. A fegyveres és Molotov-koktélos támadás álmában érte az ötgyermekes cigány családot és a férfi szomszédjukban lakó idős édesanyját mintegy három évvel ezelőtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen.

G. Tiborné – aki vallomása szerint bár elvégezte az általános iskolát, de írni-olvasni nem nagyon tud – rendkívül halk és vontatott tanúvallomásában azt mondta: aludtak, amikor a piricsei, Ady Endre utcai házukat lövés érte; öt gyermeke közül az egyéves és a hároméves gyerek, valamint a hétéves ikergyermekei voltak otthon. A nő felidézte: amikor felriadt, látta, hogy tűz van a szobában. Elmondása szerint ki akarta menekíteni a gyerekeket, de a férje nem engedte ki a szobából őket. Közben az ajtó zárjába beletört a kulcs, így egy szerszámmal ki kellett azt feszíteni – jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy ekkor még hallotta a lövések hangjait.

Filmeket vetítettek

A bíróság levetítette a támadás utáni helyszíneléskor készült fotó- és videofelvételeket, amelyeken az látszott, hogy a sértettek rendkívül szerény és rossz állapotú, putriszerű vályogházakban laktak. (A megsérült asszony épületét azóta lebontották, s G. Tibor családja és a férfi édesanyja máshová költözött.) A felvételen láthatók voltak a házon keletkezett, sörét okozta sérülések, és az is, hogy a ház körül több, zöld színű sörétes lőszerhüvelyt találtak a rendőrök.

Levetítették a 2010. március 18-án, a másodrendű vádlott, Kiss István helyszíni kihallgatásakor rögzített fotó- és videofelvételt is. A vádlott a bűncselekmény lefolyását nem kívánta megmutatni, nem működött együtt a hatóságokkal, állítása szerint azért, mert a rendőrség nem biztosította megfelelően a biztonságát; szerinte a sértettek és a cigánysoron lakó romák néhány méterre álltak tőle és folyamatosan fenyegették.

Csak egy villanást látott

A bíró tanúként hallgatta meg azt a piricsei férfit is, aki a megtámadott házakhoz vezető út melletti tsz-telepen állatgondozóként dolgozott és hallotta a lövéseket, majd az ott lakók segítségére sietett. K. Mihály azt mondta, nem látta a támadást, nem látott idegen személyeket és járműveket, csak egy villanást látott annak a helyiségnek az ablakán keresztül, amelyben egy ágyon fekve pihent. A szerdai tárgyaláson egy tanúként beidézett fiatalkorú lány azért nem jelent meg, mert hétfőn megszökött a nevelőintézetből, egy másik tanú pedig indoklás nélkül maradt távol.

A több mint kilenc órán át tartó tárgyalás végén a piricsei cselekményekkel kapcsolatban az elsőrendű vádlott védője, Bérdi Zsolt újabb tanúk beidézését indítványozta. A büntetőper jövő szerdán, június 1-jén a 2008. szeptember 5-i nyíradony-tamásipusztai támadás sértettjeinek tanúkénti meghallgatásával folytatódik. A nyíradonyi volt a romák elleni támadássorozat harmadik bűncselekménye, ez nem járt sérüléssel. A vádirat szerint a támadást Kiss Árpád elsőrendű vádlott egyedül követte el, szintén szegény körülmények között, négy kisgyermekkel élő romák ellen a Hajdú-Bihar megyei településen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.