Hógömbbe zárta volna Oszama bin Laden halálát a Disney

100 ezerrel nőtt a „tiszta” bevándorlás Nagy-Britanniába – írja a The Guardian. A Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) friss adatai a szakértők szerint még szigorúbb bevándorlási stratégia kidolgozására sarkallhatják a kormányt. A Seal Team 6 Oszama bin Laden után újabb ellenfél felett aratott győzelmet: a tengerészgyalogság ügyvédei rávették a Disney-t, mondjon le a csapatot érintő védjegyről, melyet nemrég jegyeztetett be – írja a The Wall Street Journal. Mickey egér cége többek között videojáték és hógömb formájában dolgozta volna fel a leghírhedtebb terrorista halálát.

Kovács N. László
2011. 05. 26. 18:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Guardian (guardian.co.uk)

100 ezerrel nőtt a „tiszta” bevándorlás Nagy-Britanniába – írja a The Guardian. A Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) friss adatai a szakértők szerint még szigorúbb bevándorlási stratégia kidolgozására sarkallhatják a kormányt. A „tiszta” avagy „nettó” bevándorlási számarányt az országból külföldre költözők és az ott élni érkezők összesítésével kapjuk meg. Ez a szám a szeptemberrel bezárólagos 12 hónapban 243 ezerre nőtt, mely majdnem 100 ezerrel több, mint az előző évre jellemző 147 ezer. A különösen magas differencia két dolognak köszönhető: egyrészt az elmúlt évhez képest 50 ezerrel kevesebben hagyták el a szigetet, ráadásul legalább ennyivel többen érkeztek oda külföldről. A növekedésért különösen a Lengyelországból és más keleti EU-tagállamokból érkező dolgozók felelősek. Ebből az irányból 72 ezer bevándorló jött, mely majdnem a duplája az előző évi hasonló adatnak. Egyre kevesebben szeretnének visszatérni: míg 2009-ben 57 ezer keleti költözött vissza, addig tavaly csupán 29 ezer. A migráns dolgozók aránya nagyjából változatlan maradt, a tanulni vágyók száma azonban 30 százalékkal növekedett.

A konzervatív-liberális kormányzat tervei között előkelő helyen szerepel a bevándorlás kontrollálása, ígéreteik szerint a következő választások idején már csupán 100 ezer idegen érkezne az országba. Ez a jelenlegi adatok fényében igencsak herkulesi feladatnak tűnik, az illetékes miniszter szerint azonban ezek a statisztikák csupán a kormánypolitika helyességét bizonyítják. „Ezek a számok az új stratégia bevezetése előttről származnak – fogalmazott Damien Green bevándorlási miniszter. Azóta maximáltuk az unión kívülről érkező vendégek számát, és jelentős változásokat vezettünk be a tanulmányutak terén. Rengeteg azonban a feladat: először is az ideiglenesnek induló, de állandóvá váló utakat igyekszünk visszaszorítani, majd a családhoz köthető vándorlás terén kívánunk új megoldásokat találni. Távlati célunk, hogy százezrek helyett csupán tízezrek érkezzenek évente Nagy-Britanniába.”

A The Guardian által megkérdezett szakértő szerint ez a nyilatkozat valójában azt jelenti, még az eddig tervezettnél is szigorúbb bevándorlási szabályozás készül a kormányzati irodákban. Matt Cavanagh, az Institute for Public Policy and Research nevű tanácsadó testület elnöke azonban úgy véli, ez hosszú távon csak negatív hatással lehet az ország gazdaságára. „Az unión belüli vándorláshoz nem nyúlhatnak, a családtagok költözését pedig még ennél is nehezebb megállítani. Csupán egy megoldás marad: az EU-n kívülről érkező tanulók vagy képzett munkások kvótáinak csökkentése, ez pedig csak katasztrofális eredménnyel járhat, hiszen gazdaságunk számára e két csoport hajtja a legtöbb hasznot” – fejtegeti az elemző.

The Wall Street Journal (online.wsj.com)

A Seal Team 6 Oszama bin Laden után újabb ellenfél felett aratott győzelmet: a tengerészgyalogság ügyvédei rávették a Disney-t, mondjon le a csapatot érintő védjegyről, melyet nemrég jegyeztetett be – írja a The Wall Street Journal. Mickey egér cége többek között videojáték és hógömb formájában dolgozta volna fel a leghírhedtebb terrorista halálát.

Mint ismert, a világ legnagyobb szórakoztatóipari vállalata néhány nappal a május elsején bekövetkezett események után kérte a védjegy bejegyzését. Az óriáscég döntését több kommentátor is nevetségesnek nevezte. „Olyan ez, mintha levédetnék a normandiai partraszállást. Az efféle dolgok a köz tulajdonát képezik” – fogalmazott Jon Stewart, a The Daily Show vezető komikusa. Ami azonban még ennél is fontosabb, a haditengerészet ügyvédeinek sem nyerte el a tetszését a Disney lépése. A katonai alakulat május 13-án bejegyeztette a „Seal Team” és a „Navy Seal” kifejezéseket, gyakorlatilag lehetetlenné téve, hogy a Disney érvényesítse a „Seal Team 6” felett gyakorolt ellenőrzését. A vállalat végül szerdán bejelentette, a „tengerészgyalogsággal szembeni tiszteletből” visszamondja a védjegyet. A Disney akciója különben is abszurd, nyilatkozta a lapnak a tengerészgyalogság illetékese. Olyan, hogy Seal Team 6 ugyanis – legalábbis hivatalosan – egyszerűen nem létezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.