Holland segítség a sokorói turizmusnak

Egy holland civil egyesület harminc kerékpárral lepte meg a sokorói településeket. A vadonatúj női, férfi és gyermekbiciklik közösségi célokat szolgálnak: kölcsönvehetik őket a vidéket két keréken bebarangolni vágyó vendégek, de akár a közelben élők is felpattanhatnak a bringákra, ha kedvük kerekedik hajtani egyet.

MNO
2011. 05. 27. 18:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 30 ezer lakosú hollandiai Leudsen város több éve kapcsolatot ápol a sokorói Tényővel, és a festői szépségű sokorói dombvidék több településével – idézte fel a kezdeteket Varga Gábor tényői polgármester. A városkában holland–magyar baráti társaság tevékenykedik, tagjai többször jártak Magyarországon, s látogatásaikat kulturális programok leusdeni bemutatásával viszonozták a sokoróiak.

Hollandia nemcsak szélmalmairól és fapapucsairól, tulipánmezőiről és csatornáiról híres, hanem arról is, hogy a legnépszerűbb közlekedési eszköz ott a kerékpár. Szinte mindenki biciklizik, a kerekezők természetes módon tartoznak a városok képéhez. Hogy kedvet csináljanak magyar barátaiknak, kerékpárokkal ajándékozták meg őket.

A kölcsönözhető biciklik minden bizonnyal lendületet adnak a turizmusnak, amely a helyi vendéglősök és egyéb vállalkozások számára is hasznot hajthat. A biciklik jelenleg Tényőn várják a vendégeket, az együttműködő települések azonban tovább akarják fejleszteni a turisztikai szolgáltatást: depókat, tárolóhelyeket szándékoznak kialakítani, hogy zökkenőmentesebbé és több helyen elérhetővé tegyék a kölcsönzést.

Az egyik lehetséges helyszín Győrszemere, amely Leader-pályázaton nyert forrást ökoturisztikai centrum kialakítására – mondta Horváth Gyula győrszemerei polgármester az MTI-nek. Az erre a célra kiszemelt, múlt század elején épült nádtetős házban a felújítást követően rendezik be a központot, amelynek udvara lehet a kölcsönzőhálózat következő állomása.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.