Hollywoodi amnézia

1988 februárjában mennyezeti ventilátor zuhant Su Meck fejére. Az akkor 22 éves, gyermekeit nevelő asszony súlyos fejsérüléseket szenvedett. Su túlélte az ütést, korábbi életéből azonban csupán halvány emlékfoszlányok maradtak – mindent újra kellett kezdenie. A The Washington Post a frissen diplomázott, most 45 éves asszonnyal beszélgetett. Tovább folytatódik a Donald Trump-féle csiki-csuki – írja az NBC. A milliárdos néhány hete bejelentette, nem indul az elnökjelöltségért, most azonban, úgy tűnik, megváltoztatta véleményét.

Kovács N. László
2011. 05. 24. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Washington Post (washingtonpost.com)

Su éppen vacsorát főzött a végzetes februári estén. Egy pillanatra otthagyta az ételt, hogy pihenésként a magasba emelje hat hónapos fiát, Patrickot. A gyermek teste ekkor nekiütődött a ventilátornak, valamiféleképp leoldva azt a plafonról. A nehéz fémalkalmatosság „péppé zúzta Su agyát”, ahogy az orvosok fogalmaztak. Kész csoda, hogy életben maradt, amikor azonban felébredt, semmire nem emlékezett: alig tudott beszélni, járni, olvasni és írni pedig teljesen elfelejtett. „Olyan volt, mintha meghalt volna és valaki más tért volna vissza. A személyisége teljesen eltűnt. Egyfajta Su 2.0 ébredt fel a kórházi ágyon” – emlékszik vissza Jim Meck, a férj.

A jelenséget „hollywoodi amnéziának” nevezik, az ilyen fokú memóriavesztés ugyanis a filmek világán kívül rendkívül ritka. Su csupán néhány villanásra emlékezett korábbi életéből, azok is jobbára csak felvillantak, de nem maradtak meg. Egyszer, néhány hónappal a baleset után leült egy zongora elé, és hibátlanul eljátszott egy számot – nyilvánvalóan a korábbi életéből származó emlékei alapján – másodszorra azonban már tehetetlenül nézett a billentyűkre. Su ismeretlenként nézett barátaira és rokonaira. „Először mentem be hozzá a baleset után – meséli Su legidősebb nővére. – Köszöntem neki, és megkérdeztem, hogy érzi magát. Ő csak nézett rám, és láttam rajta, a leghalványabb fogalma sincs róla, ki lehetek. Szívfacsaró érzés volt”.

„Mihez fogok most kezdeni? Ki vagyok én? Ki ez a férfi, aki a férjemnek mondja magát? Kik ezek a gyerekek? Efféle dolgok jártak a fejemben” – emlékszik vissza új életének első napjaira Su. Az asszony dolgát nehezítette, hogy az első hetekben gyakorlatilag semmi nem maradt meg a fejében: mindennap újra át kellett élnie, hogy egy idegenekkel teli házban ébred fel, és nem tudja, hogy került oda. A gyermekekért az iskolába járó Su hazafelé a környék összes házának garázsajtajánál megnyomta a nyitógombot – reménykedve, hogy egyszer megtalálja a helyes kaput. Benjamin, a legidősebb gyermek már totyogó korában varázslatos képességet fejlesztett ki a parkolóhelyek észben tartására.

Su önkéntes munkásnak jelentkezett gyermekei iskolai könyvtárába, hogy lopva, a kupacok közt elbújva olvashasson. „Mindig úgy éreztem, ő és én együtt járunk iskolába” – magyarázza Ben. Tizenkilenc év telt el a baleset óta, a gyerekek felnőttek, az asszony, aki soha nem volt más mint háztartásbeli, valami újra vágyott. Su hosszas gondolkodás után eldöntötte, főiskolára megy. Életében először lépte át egy tanterem küszöbét, hogy mit vigyen az iskolába, hogyan kell jegyzetelni vagy dolgozatot írni, arról gyermekei tájékoztatták. Kezdetben társadalmi tanulmányokat, dühterápiát és kezdő matematikát választott – utóbbira különösen szüksége volt, hiszen 42 évesen még mindig csupán sorozatos összeadásokkal tudott szorozni. Bár voltak nehézségei – tanulmányai kezdetén nyolcszor lassabban olvasott az átlagosnál – végül 3,9-es átlaggal, az osztály egyik legjobbjaként végzett. Su Meck 22 évvel azután, hogy újjászületett, megszerezte első felsőfokú diplomáját.

NBC (nbcnewyork.com)

Tovább folytatódik a Donald Trump-féle csiki-csuki – írja az NBC. A milliárdos üzletember több hónapos kvázi kampány után néhány hete bejelentette, mégsem indul a republikánus párt elnökjelölti posztjáért. Most azonban a Fox News egyik műsorában úgy fogalmazott, ez még nem a végleges döntés.

„Furcsább dolgok is történtek már” – fogalmazott a The Apprentice című reality sztárja. Trump szerint Obamát le lehet győzni 2012-ben, a jelenlegi jelöltaspiránsok közül azonban egyetlenben sem látja erre a potenciált. „Létfontosságú, hogy a megfelelő ember induljon ellene, de én jelen pillanatban nem látom ezt a személyt – fogalmazott. – Semmit sem szabad kizárni.”

Az elmúlt napokban Tim Pawlenty egykori minnesotai kormányzó és Herman Cain üzletember, a Godfather’s Pizza egykori elnöke is jelezte, versenybe szállnak az elnökjelöltségért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.