„Huszonkét évvel vagyunk lemaradva az anyaországhoz képest”

Szüksége van-e három politikai pártra az erdélyi magyarságnak? Megosztja, vagy inkább erősíti-e az ottani magyarokat ez a politikai sokszínűség? Lesz-e továbbra is együttműködés az erdélyi magyar pártok között, és ha igen, milyen feltételek mentén? Ezekről a kérdésekről vitázott egymással a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorában vasárnap Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára, Papp Előd, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) alelnöke, és Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke.

MNO
2011. 05. 23. 10:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem jó, hogy három politikai párt verseng a szavazatokért – mondta Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára arra a műsorvezetői felvetésre, hogy vajon jó-e, ha három párt verseng majd a romániai magyarok szavazataiért, vagy pedig összefogásban kellene gondolkodni továbbra is az erdélyi magyar pártok között. Mint mondta: hosszú éveken át az RMDSZ-en belül közvetlen, titkos előválasztásokon lehetett megméretkezni azoknak, „akik nem futamodtak meg ettől a megmérettetéstől”.

A másik két jelen lévő párt képviselőire célozva azt mondta: nem vettek részt ebben a belső megméretésben, gondolván, ha új pártot alapítanak, az talán jobban fog működni; „én ebben nem hiszek” – mondta Kovács Péter.

Pótolni kell a lemaradást

Nagyon fontos az erdélyi magyar társadalom demokratizálódása – kapcsolódott be a vitába Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke. „Az anyaországhoz képest le vagyunk maradva huszonkét évvel, a román társadalomhoz viszonyítva is legalább huszoneggyel; úgy gondolom, ezt be kell pótolni” – érvelt a pártelnök. Mint mondta: egy kétmilliós közösségnek, értve alatta az erdélyi magyarságot, fontos, hogy demokratikus berendezkedés közepette élje meg a politikai életét, ezért fontos, hogy a választás szabadságát is biztosítsák az erdélyi magyarok számára. Az erdélyi magyarságon belül bipoláris politikai berendezkedésre kell törekedni; „van az RMDSZ, és vele szembe kell állítani a nemzeti alternatívát, ami a Magyar Polgári Párt, a Székely Nemzeti Tanács és az EMNT együttműködésében képzelhető el” – hangoztatta Szász Jenő.

Nem mennek a parkba autonómiát kiáltani

Az RMDSZ-nél nemzetibb romániai magyar szervezet jelenleg nincsen; mind programjában, mind tevékenységében – reagált Kovács Péter az RMDSZ részéről. „Persze nyilatkozataiban nem, valóban nem megyünk ki mindennap a szoborparkba autonómiát kikiáltani” – tette hozzá. Papp Elődnek ugyanakkor ismét felrótta: nem vettek részt az RMDSZ által szervezett előválasztásokon, ahol pedig minden magyar ember szavazhatott, nem csak az RMDSZ-tagok.

Szükség van a harmadik erőre

Papp Előd, az EMNT alelnöke kijelentette: szükség van a harmadik politikai erőre, a hivatalos bejegyzés előtt álló Erdélyi Magyar Néppárt megalakítására. „Már a legelején azt mondtuk, hogy legyen előválasztás, legyen magyar kataszter, amit még 2003-ban ígért meg Markó Béla akkori RMDSZ-elnök – most mi erre készen állunk” – mondta az alakuló pártot is képviselő politikus.

Lehet-e a többpártiságban magyar összefogás? Hogyan valósítható meg az összefogás a magyar pártok között? Lehet-e egyáltalán ebben gondolkodni Erdélyben? – vetette fel a Közbeszéd. Az RMDSZ és az EMNT 2009-ben összefogott; 2007-ben ez azért nem sikerült, mert Szász Jenő felborította a már előkészített megállapodást az aláírás előtt – érvelt Kovács Péter RMDSZ-főtitkár. Két évvel később Szász nélkül az RMDSZ-nek és az EMNT-nek sikerült megegyeznie – tette hozzá. Kijelentette: egyezségre kell jutniuk a magyar pártoknak a megegyezés feltételeiben.

Nem elég csupán beszélni, össze kell fogni

Az Erdélyi Magyar Néppártot éppen az hívta életre, hogy nem valósultak meg olyan célkitűzések, mint kisebbségi törvény vagy a székely memorandum. „Mi már nem bírjuk ennyi év után, hogy csak beszélünk ezekről a dolgokról” – fejtette ki véleményét Papp Előd. Hozzátette: abban az esetben, ha lesz egy rendes magyar kataszter és előválasztás, akkor ők hívei a magyar lista létrehozásának, akár az önkormányzati, a parlamenti vagy az EP-választásokon is.

Szász Jenő az összefogást érintő kérdésre azt válaszolta: a tömbmagyarságban, ahol a számarány ezt megengedi, az önkormányzati választásokat „élesben” kell megszervezni, és azt előválasztásnak kell tekinteni a parlamenti választásokra kialakítandó együttműködéshez. A tömbmagyarságon kívül, a szórványvidéken pedig támogatja Papp Előd felvetését, hogy legyen egy összmagyar kataszter, és annak alapján már az önkormányzati választások előtt érdemes előválasztásokat tartani. Hozzátette: az önkormányzati választások eredménye birtokában együttműködésre kell törekedni a magyar pártok között, azért, hogy legyen továbbra is romániai magyar parlamenti képviselet. De fontos, hogy az a képviselet jól végezze a dolgát. Ehhez viszont azt a csapatot, amelyik az eddigi húsz évben végezte ezt a feladatot, fel kell frissíteni, mivel az MPP szerint eredménytelenek voltak. „Egyfajta politikai korrekcióra van szükség, és ezt a verseny tudja kialakítani” – hangoztatta Szász Jenő.

(Duna TV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.