„Igazolhatatlanul és aránytalanul” hosszú időszak

Adatvédelmi fenntartásokat fogalmaztak meg európai parlamenti képviselők pénteken azzal a megállapodástervezettel kapcsolatban, amelyet a terrorizmus elleni fellépés jegyében az Európai Unió szándékozik kötni az Egyesült Államokkal a légi utasok adatainak átadásáról.

MNO
2011. 05. 27. 20:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervezetet az Európai Bizottság és az amerikai fél már jóváhagyta, de az EU-tagállamok és az Európai Parlament (EP) még csak ezután tárgyal róla. Több EP-képviselő azonban már előzetesen aggályosnak nevezte egyebek között azt, hogy az amerikai hatóságok birtokába kerülő adatok a tervezet szerint 15 évig megtarthatók lennének (igaz, öt év után már csak korlátozott hozzáféréssel). Egyes EP-nyilatkozatok szerint ez „igazolhatatlanul és aránytalanul” hosszú időszak.

A képviselők kifogásolják azt is, hogy az amerikai hatóságok hozzáférhetnek az uniós adatrendszerekhez. A képviselők szerint ez további kockázatokat hordoz magában a személyiségi jogok védelmének szempontjából.

Az EP egyszer már megakadályozta, hogy az EU és az Egyesült Államok között egy hasonló tartalmú szerződés életbe lépjen. Most az újratárgyalt változat kerül a képviselők asztalára. Az amerikai fél a terrorizmus elleni fellépés fontos eszközének tartja a légi utasok adatainak megőrzését. Uniós részről egyetértenek ezzel, de azt hangsúlyozzák, hogy párhuzamosam ügyelni kell a személyi jogok tiszteletben tartására is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.