Igazolódott, hogy ezt a témát sikeresen emeltük a fókuszba

Együttes ülést tartott az Európai Parlament ipari, kutatás és energiaügyi bizottsága és a Magyar Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága az Európai Parlamentben, a magyarországi testületet elnöklő Rogán Antal (Fidesz) értékelése szerint a rendezvény azt igazolta, hogy a magyar elnökség sikeresen emelte az energia témakörét az elmúlt félév fókuszába.

MNO
2011. 05. 24. 19:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A találkozón egyebek között az unió energia-ellátási biztonsága, az energetikai infrastruktúra-fejlesztés és az intelligens hálózatok aktuális kérdéseiről cseréltek eszmét. Rogán az ülést követően az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett arra: az uniós tagországok állam- és kormányfői februárban elsősorban az energiaügyeknek szentelték találkozójukat. Az ott született fontos döntések, így a közös európai energiapiac megteremtése és a belső hálózatok összekapcsolása el is indult – emelte ki. Elmondta: az energiafüggőség Magyarország számára különös jelentőséggel bír, és az elnökség sikere az is, hogy ezt európai témává tudta tenni, ennek révén konkrét cselekvési programok indultak el a függőség megszüntetése érdekében. Siker az is, hogy a hatékony energiafelhasználás módjairól először párbeszéd kezdődött az Európai Unióban – fűzte hozzá.

Gyürk András, az Fidesz európai parlamenti delegáció-vezetője a közös bizottsági ülésen kiemelte: Európának a váratlan energetikai kihívások ellenére is megbízható, fenntartható és megfizethető energiaellátást kell biztosítania. A megfelelő stratégia kialakítása után azonban konkrét lépések megtételére van szükség, amely a tagállamok erőfeszítései nélkül nem lehetséges. Gyürk is a soros magyar elnökség sikerének tartja, hogy a februári csúcstalálkozón a tagállamok vezetői vállalták: 2014-re megteremtik az egységes energiapiacot az unióban. Gyürk hangsúlyozta: a nemzeti parlamentek hozzáállásán múlik az, hogy a kormányok megkapják-e a célkitűzések eléréséhez szükséges politikai támogatást.

Felszólalt az ülésen Kovács Pál energetikáért felelős helyettes államtitkár, aki egyebek mellett azt hangoztatta, hogy az elhatározott intézkedések az energiaellátás biztonságának növelését és az európai versenyképesség javítását szolgálják. Kiemelte: az elnökség a hosszabb távú energetikai célokhoz is igyekszik hozzájárulni. A magyar EP-képviselők közül Herczog Edit (MSZP) is hozzászólt a vitához. Úgy vélte: a 2020-ra kitűzött energetikai célok eléréséhez szükség van arra, hogy az ahhoz fűződő programokat mindenhol végre is hajtsák. Ebben kulcsszerepet kapnak a kis- és középvállalatok is – fűzte hozzá.

Herbert Reul, az EP-bizottság elnöke méltatta a magyar elnökség energiaügyek terén elért eredményeit, Jerzy Buzek EP-elnök pedig azért mondott köszönetet Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy a kontinenst átfogó „energiahíd” megteremtése mellett foglalt állást.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.