Igen nagy az esély arra, hogy Lagarde legyen az IMF-vezér

Barack Obama amerikai elnök feltehetően támogatásáról fogja biztosítani Christine Lagarde francia gazdasági és pénzügyminiszter jelölését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói székébe – jelezte pénteken Nicolas Sarkozy francia elnök. Lagarde úgy véli, hogy az adósságválságtól sújtott európai országok helyzetének ismerete előnyt jelenthet számára a posztért folyó versenyfutás során.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/786962" target="_blank"><strong>• A G8 40 milliárd dollárt ad az arab világ újjáépítésére</strong></a>

MNO
2011. 05. 27. 16:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tudni vélem, hogy (Barack Obama) döntése megszületett és a megfelelő pillanatot várja a bejelentéshez” – mondta Sarkozy a franciaországi Deauville-ban, a világ hét legfejlettebb ipari országát és Oroszországot tömörítő Nyolcak csoportjának csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatón. „Közben láttam Hillary Clinton tegnap esti kiváló nyilatkozatát is, és nehéz lenne elképzelni, hogy ne lenne egyetértés kettejük között” – tette hozzá a francia államfő.

Az amerikai külügyminiszter Deauville-ban csütörtökön egyértelműen jelezte, hogy ő Lagarde-ot támogatja. „Személy szerint és nem hivatalosan én amellett vagyok, hogy a kvalifikált nőknek – amilyen természetesen ő is – lehetőséget kell adni a nemzetközi szervezetek irányítására” – mondta Clinton, utalva arra, hogy az Egyesült Államok hivatalosan csak a jelölések június 10-i lezárása után jelenti be, hogy ki mellett teszi le a voksát.

Egy amerikai illetékes közlése szerint Obama és Sarkozy péntek délelőtti kétoldalú megbeszélésén az amerikai elnök nem szólt arról, hogy támogatná Lagarde jelöltségét, hanem csak azt erősítette meg, hogy „támogatja az IMF által elindított folyamatot”.

Előnyt jelenthet

Az IMF vezérigazgatói posztjának legesélyesebb jelöltje, Christine Lagarde szerint a nemzetiségnek nem szabad döntő tényezőnek lennie az új IMF-vezér kiválasztásánál. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az adósságválságtól sújtott európai országok helyzetének ismerete – véleménye szerint is – előnyt jelenthet. Mint a BBC-nek adott interjúban elmondta, a jelölt származási országa nem szabad, hogy feltétel legyen, de valaki, aki megérti az európai helyzet útvesztőit, az európai vezetők politikai körülményeit és azok hátterét, az jó választás lenne.

A felzárkózó térség „nagyjai” közül India, Oroszország és Kína még nem döntött arról, hogy kit támogat a posztra, ugyanakkor a három nagy gazdaságot, valamint Brazíliát és Dél-Afrikát is magában foglaló BRICS-országcsoportból Dél-Afrika ragaszkodna ahhoz, hogy a következő IMF-vezérigazgató egy felzárkózó gazdaságból kerüljön ki. India – saját jelölt híján – Trevor Manuel korábbi dél-afrikai pénzügyminisztert támogatná, ő viszont nem élvezi számos felzárkózó ország bizalmát. Hétfőn Mexikó saját jelöltet nevezett meg Agustin Carstens személyében, szerdán Christine Lagarde jelentkezett a poszt közös európai várományosaként.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.