Ilyen kedvezőtlen népesedési adatokat már régen közölt a KSH

Az előzetes adatok szerint 2011 első negyedévében 21 181 gyermek született, 10,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 34 763 volt, ami 3,9 százalékos emelkedést jelent a 2010 január-márciusi időszakhoz képest. A természetes fogyás 13 582 fő volt, 3701-gyel több az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 9 millió 975 ezer fő volt – írja legfrissebb, szerdai jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MNO
2011. 05. 25. 7:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes adatok szerint 2011 első három hónapjában felgyorsult a születésszám csökkenése. A január-februári mintegy 8 százalékos csökkenést követően márciusban 14,5 százalékkal kevesebb gyermek jött világra, mint egy évvel korábban. A születésszám összességében 10,2 százalékkal csökkent, ez 2407-tel kevesebb újszülöttet jelentett az előző év azonos időszakához képest. A halálozások száma az év mindhárom hónapjában magasabb volt az előző évinél, összességében 3,9 százalékkal emelkedett, ami a 2010. január-márciusihoz viszonyítva 1294-gyel több halálozásból adódott – olvasható a KSH jelentésében.

A házasságkötések számának az elmúlt hónapokban észlelt emelkedő iránya megtorpant, mivel márciusban már közel 6 százalékkal kevesebb házasságkötés történt, mint egy évvel korábban. Ennek ellenére a 2011 első három hónapjában regisztrált 4051 házasságkötés még 42-vel, azaz 1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezer lakosra 8,6 élveszületés és 14,1 halálozás jutott. Az előbbi 1 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi pedig 0,5 ezrelékponttal magasabb volt, mint 2010 azonos időszakában. A házasságkötési arányszám 1,6 ezrelékes értéke megegyezett az előző évivel. A természetes fogyás mértéke a 2010. január-márciusi 4,0 ezrelékről 5,5 ezrelékre emelkedett. 2011 első három hónapjában ezer élveszületésre 5,1 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,9 ezrelékpontos emelkedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A születésszám jelentős csökkenése és a halálozások emelkedő tendenciája következtében a természetes fogyás üteme növekedett, és a 2010. január-márciusi 9881-gyel szemben 2011 első három hónapjában már 13 582 főt tett ki. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen valamivel kisebb mértékben, mintegy 11 000 fővel csökkent. Eszerint a népesség lélekszáma a tárgyidőszak végén 9 millió 975 ezer fő volt.

A születések és halálozások száma különböző mértékben változott a régiókban. A születések száma mindenütt csökkent, ennek mértéke a legkisebb Észak-Magyarországon és a Dél-Alföldön volt, a legnagyobb pedig a Nyugat-Dunántúlon. A halálozások száma valamennyi régióban meghaladta az előző évit, az emelkedés Közép-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon volt a legnagyobb, a Nyugat-Dunántúlon a legkisebb. Mindezek következtében 2011 első negyedévében a természetes fogyás az ország valamennyi régiójában növekedett az előző évihez képest, Közép-Magyarországon a legjelentősebb, Észak-Magyarországon pedig a legkisebb mértékben. A házasságkötések száma Észak-Magyarország és az Észak-Alföld kivételével emelkedett, ennek mértéke a Közép-Dunántúlon volt a legnagyobb.

(MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.