India segítő kezet nyújt Afrikának

A szorosabb együttműködés elősegítése érdekében India három év alatt 5 milliárd dollárnyi támogatást ad afrikai országoknak – jelentette be az indiai miniszterelnök, Manmohan Szingh Addisz-Abebában, Etiópia fővárosában az India–Afrika csúcsértekezletet követő sajtótájékoztatón kedden.

MNO
2011. 05. 24. 18:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök elmondta: új bővülési fázisba lépett Afrika, amely valamennyi feltétellel rendelkezik, hogy a világ egyik növekedési pólusává váljon. „Az indiai–afrikai együttműködés egyedülálló, gyökerei a közös történelemből táplálkoznak, közös küzdelmünkből a gyarmatosítók, az apartheid, a szegénység, a betegség, az írástudatlanság és az éhezés ellen” – tette hozzá. Az indiai kormány a segélytől azt reméli, hogy könnyebben juthat kereskedelmi megállapodásokhoz.

Afrika jelentős nyersanyag- és energiakinccsel rendelkezik, amely alkalmas lehet a fejlődő indiai gazdaság szükségleteinek kielégítésére. Szingh tájékoztatása szerint további 700 millió dollárt adhatnak új intézmények létrehozására és oktatási programokra, 300 millió dollárt egy új, Etiópiát Dzsibutival összekötő vasútvonal megépítésére, 2 millió dollárt pedig az Afrikai Unió szomáliai békefenntartó műveleteinek finanszírozására.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.