Iregszemcsei „cégtemető”: háromszáz embert gyanúsítanak

Csaknem háromszáz embert gyanúsít közokirat-hamisítással az iregszemcsei „cégtemető” ügyében a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság (TMRFK), az ügyet vádemelési javaslattal továbbították az ügyészségre – közölte a főkapitányság az MTI-vel.

MNO
2011. 05. 27. 17:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyomozás megállapítása szerint egy iregszemcsei férfi több mint 160 céget vett át korábbi tulajdonosaitól, és székhelyét Iregszemcsére jegyezte be – mondta Máté Dezső, a TMRFK bűnügyi osztályvezetője. A társaságokat két közvetítő „hajtotta fel”, és a legtöbb esetben ugyanaz az ügyvéd nyújtotta be az iratokat a cégbíróságra. A cégek többsége adóssággal terhelt volt, és az átadás után rövidesen felszámolás alá kerültek – mondta az alezredes.

Több gazdasági társaság esetében sikerült bizonyítani azt, hogy az okirat-hamisítás mellett sikkasztást is elkövettek, a cégek korábbi tulajdonosai ugyanis elmulasztották átadni a cégvagyont, és sajátjukként rendelkeztek vele – tette hozzá. A közhiteles cégnyilvántartásba így valótlan adatok kerültek be; fiktív adásvétel történt. A nyomozás adatai szerint volt olyan cég, amelynek több tízmillió forintos köztartozása volt. Az iregszemcsei férfi néhány százezer forintot kapott cserébe azért, hogy átvette a terhelt cégeket. A TMRFK a cégeket korábban képviselő személyeket és a közreműködő ügyvédet is közokirat-hamisítással gyanúsítja.

Az iregszemcsei „cégtemető” ügyében 2009-ben a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága kezdett nyomozást, de egy évvel korábban már az akkori APEH is felhívta a figyelmet az esetre. Egy követeléskezeléssel foglalkozó kft. 2009-es adatai szerint az iregszemcsei férfihoz 485 vállalkozás volt köthető, közülük 157-et saját néven, 84-et egy tulajdonában lévő kft.-n keresztül szerzett meg, 244 cég tulajdonában további tíz vállalkozóval osztozott. Az APEH több vállalkozást is feljelentett, amelyek 2009-ben összesen 392 millió forintos adótartozást halmoztak fel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.