Iszapkatasztrófa: támogatást kapnak a vállalkozások

Támogatást kaphatnak a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa miatt bevételkiesést elszenvedett devecseri kereskedelmi vagy szolgáltató mikrovállalkozások; a legfeljebb ötszázezer forintos egyösszegű támogatást június 30-ig lehet igényelni az önkormányzattól – olvasható a Devecser város honlapján közzétett hatályos rendeletek között.<br />

MNO
2011. 05. 30. 6:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendelet szerint az önkormányzat a Magyar Kármentő Alapból finanszírozza a katasztrófahelyzet okozta bevételkiesés miatti támogatást. Azok a Devecser közigazgatási területén kereskedelmi vagy szolgáltató tevékenységet folytató, az önkormányzat adónyilvántartásában szereplő, tíz főnél kevesebb embert foglalkoztató mikrovállalkozások igényelhetik, amelyeknél a katasztrófa miatt az idei év első negyedévének árbevétele legalább tíz százalékkal csökkent a tavalyi évhez képest, vagy a vállalkozás megszűnt, illetve megszűnés alatt van.

A támogatás – amely 2011. január 1. és június 30. között keletkezett fizetési kötelezettség kiegyenlítésére használható – nagyságát a bevételkiesés mértéke alapján állapítják meg, százezer forint adható, ha 10–30 százalék közötti az árbevételkiesés. Az a mikrovállalkozás kaphat 300 ezer forintig terjedő támogatást, amelynek az árbevétele 31–50 százalékkal marad el a tavalyitól; s ha a bevétel több mint a felére csökkent (51 százalék feletti), maximum ötszázezer forint adható a kármentő alapból.

A kérelmeket a rendelet szerint formanyomtatványon kell benyújtani június 30-ig hiteles bevételi adatokkal és az előírt dokumentumokkal együtt. A kapott támogatásból általános forgalmi adó nem igényelhető vissza, a kérelmeket a város képviselő-testülete bírálja el. A testület határozata ellen fellebbezésnek helye nincs, felülvizsgálat a bíróságtól kérhető a közléstől számított harminc napon belül – olvasható a rendeletben. A támogatás feltétele, hogy a támogatott vállalkozás 2011. szeptember 30-ig köteles az összeg felhasználásáról tételes pénzügyi elszámolást készíteni, illetve számlákkal igazolni azt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.