Izrael nem akar visszatérni az 1967-es határok mögé

Kizárta az izraeli kormányfő, hogy a zsidó állam visszatérjen az 1967-es határok mögé, ahogy azt az amerikai elnök javasolta csütörtökön Washingtonban elmondott beszédében, amelyben ismertette az Egyesült Államok új közel-keleti stratégiájának alapjait.

MNO
2011. 05. 19. 20:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai elnök beszéde után Mahmúd Abbász palesztin elnök rendkívüli ülésre hívta össze a Palesztin Hatóság vezetőségét. Izrael nem tér vissza az 1967-es határok mögé, mert azok védhetetlenek – közölte Benjamin Netanjahu. Az izraeli kormányfő ezzel a nagy érdeklődéssel várt Obama-beszéd egyik központi elemét utasította el. Az izraeli miniszterelnök közölte, reméli, hogy az Egyesült Államok betartja ígéretét, amellyel azt sugallta, hogy megmaradhatnak a megszállt területeken épült zsidó telepek.

Obama beszédében nem követelte a telepek építésének leállítását, és azzal is az izraeli álláspontot támogatta, hogy a határok és a biztonság kérdését előbbre valónak mondta, mint a Jeruzsálemről való megegyezést és a palesztin menekültek ügyét. Az izraeli miniszterelnök kemény állásfoglalása ugyanakkor előre árnyékot vet a pénteken kezdődő amerikai látogatására. Barack Obama a washingtoni külügyminisztériumban elmondott beszédében kifejtette, Izrael államnak vissza kell térnie az 1967-es „hatnapos háború” előtti határok közé, és ezután alakulhat meg a független palesztin állam. Ez azt jelentené, hogy a palesztin állam magába foglalná a Gázai övezetet, valamint a jelenleg is izraeli megszállás alatt lévő Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet. A zsidó állam ezt kereken elutasítja.

Az amerikai elnök beszédében alig burkoltan elutasította azt a palesztin elképzelést, hogy szeptemberben az ENSZ közgyűlésén megpróbálják elismertetni a ’67-es határok közötti független palesztin államot Kelet-Jeruzsálem fővárossal. „Az arra irányuló szimbolikus cselekvésekkel, hogy elszigeteljék Izraelt az ENSZ-ben, nem fog létrejönni a független (palesztin) állam” – mondta Obama. Egyúttal megjegyezte, Izrael jogosan aggódik a biztonságáért, miután a Palesztin Hatóság fő ereje, a Ciszjordániát ellenőrző Fatah mozgalom nemrég kiegyezett a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamásszal, amely nem ismeri el Izrael állam létét.

„Betartunk a békefolyamat során aláírt minden eddigi megállapodást és ajánlást. Reméljük, Izrael is ezt teszi, hogy megadja azt az esélyt a békének, amelyet az megérdemel” – mondta Száeb Erekát, a palesztin elnök tanácsadója. Hozzátette, Abbász elnök több arab ország vezetőjével is egyeztetni fog. A Hamász szerint nem volt „semmi új” az amerikai elnök beszédében. A mozgalom megismételte, hogy nem hajlandó elismerni „a megszállást” (vagyis a zsidó államot). „Obamának nem a jelszavakat kellene gyarapítania, hanem konkrét intézkedéseket kellene tennie a palesztinok és az arab nép jogainak védelme érdekében” – mondta Számi Abu-Zuhri Hamász-szóvivő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.