Izraeli provokáció esetén a törökök „kellő választ” ígérnek

A török kormány óva intette Izraelt, nehogy támadást intézzen a Gázai övezet lakosságának segélyt szállító újabb flottilla ellen.

MNO
2011. 05. 21. 16:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökország „kellő választ” fog adni, amennyiben Izrael „újból provokációt követne el a nyílt tengeren” – figyelmeztetett Ahmet Davutoglu török külügyminiszter szombaton az NTV televíziónak nyilatkozva. Mint hozzátette, aki úgy véli, hogy Törökországnak meg kellene állítania a segélyszállító hajókat, annak előbb Izraelt kellene felszólítania arra, hogy kerülje el az egy évvel ezelőtti tragédia megismétlődését.

Tavaly május 31-én izraeli katonák megrohamozták a Gázai-övezetbe segélyküldeményeket szállító hajókonvojt, s a vezérhajó fedélzetén kialakult dulakodás közben lelőttek kilenc török aktivistát. A tavalyi segélyakciót koordináló török szervezet, az IHH közlése szerint a második flottilla június végén indul útnak, hogy segélyszállítmányt juttasson el az Izrael által blokád alá vont Gázai földsávba.

A 15 hajó fedélzetén több mint száz országból érkezett 1500 aktivista utazik majd. Az Egyesült Államok és Izrael felszólította a török kormányt, hogy akadályozza meg az újabb hajókonvoj indulását. Ankara azonban ezt elutasítja, arra hivatkozva, hogy nem kormányzati szervezetek akciójáról van szó, amelybe a kormány nem avatkozhat be. A török kormány nem adhat utasításokat a civil társadalomnak – hangoztatta az NTV adásában Davutoglu külügyminiszter. – A fő problémát a Gázai övezet köré vont „törvénytelen” izraeli blokád jelenti – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.