Járványtól tartanak Németországban

Erősödik az aggodalom Németországban a rohamosan terjedő hasmenésjárvány miatt. A hatóságok fokozott elővigyázatosságra intenek, hangoztatva ugyanakkor, hogy pánikra nincs ok.

MNO
2011. 05. 25. 8:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német egészségügyi illetékesek szerda reggeli közlése szerint csaknem bizonyos, hogy a járvány kórokozójának tekintett, úgynevezett EHEC-bélbaktérium általi fertőzés okozta az eddigi haláleseteket, szám szerint hármat. Mind a három áldozat nő. A Németországban korábbról ismert járvány új sajátossága, hogy a fertőzés elsősorban felnőtt nőket érint.

A kólibélbaktérium egyik válfajának számító EHEC-baktérium kiváltotta, mindenekelőtt véres hasmenéssel járó fertőzés a hatóságok szerint május közepén Észak-Németországban kezdődött. Azóta már továbbterjedt, és a 16 közül legkevesebb 10 tartományt érint. A fertőzésben megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma már meghaladja az 500-at, közülük csaknem százan életveszélyes állapotban vannak. Az egészségügyi hatóságok továbbra is sötétben tapogatóznak azzal kapcsolatosan, hogy valójában mi okozza a járványt.

Szerda reggeli értesülés szerint a fertőzés Schleswig-Holstein tartományból indult ki, és azt helytelenül trágyázott zöldség okozta. Nem sokkal később más források ezt cáfolták. A Robert Koch országos járványügyi intézet óva intett az elsietett véleményalkotástól, és alapos vizsgálatot ígért.

Ilse Aigner mezőgazdasági miniszter egy szerdai interjúban a pánikkeltés elkerülésére szólított fel. A miniszter azt hangoztatta, hogy nem kell lemondani a zöldség- és gyümölcsfogyasztásról, viszont feltétlenül szükség van az alapvető higiéniai szabályok következetes betartására. Aigner úgy vélte, hogy a zöldség- és gyümölcsfélék meghámozására, vagy legalábbis alapos mosására van szükség.

Ilyen járvány nem először ütötte fel a fejét Németországban, ezúttal azonban a korábbiaknál jóval gyorsabban terjed, és a tünetek is jóval súlyosabbak, mint az elmúlt években. A fertőzés legsúlyosabb formájában a vörös vértestek pusztulásával jár, így vérszegénységet, továbbá veseelégtelenséget is okozhat. A tünetek alapján illetékesek arra következtetnek, hogy a korábbról ismert bélbaktérium új mutációjáról van szó.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.