Jász világtalálkozó Jásziványban

Jásziványon rendezik meg július első két napján a hagyományos jász világtalálkozót, és mint Tari András polgármester elmondta, a 400 lelkes falu apraját-nagyját mozgósítja azért, hogy a Jászságban élők és az onnan elszármazottak közül az eseményre ellátogatók kellemesen töltsenek együtt egy nyári hétvégét.

MNO
2011. 05. 23. 11:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbinál szerényebb anyagi kondíciókkal, de annál örömtelibb szívvel várják a várhatóan több ezer vendéget, akik közül a két napra maradókat a környező településeken, Jászapátin vagy Jászszentandráson tudnak elszállásolni – közölte a polgármester.

Tájékoztatása szerint a felső-jászsági zsáktelepülésnek a 31-es számú főúthoz csatlakozó 6 kilométeres bekötőútját országgyűlési képviselői közbenjárásra már felújították. Az eddig három napra szóló programokat kettőre szűkítve úgy szervezték meg, hogy a kiadásokat fedezni tudják a várhatóan 5-6 millió forintos költségvetésből.

A polgármester szerint a szükséges pénz előteremtéséhez csak adományokra számíthatnak, mert állami támogatásra ebben az évben pályázat híján nincs lehetőség. Tari András szerint a programsorozat forgatókönyve számos olyan állandó elemet tartalmaz, amely nemcsak a jász öntudatot erősíti, hanem az ide látogató vendégekkel is megismerteti a jászok és az elszármazottak kultúráját. Ezek közé tartozik a jász települések felvonulása, az új jászkapitány beiktatása, a jászsági és elszármazott képzőművészek alkotásainak bemutatása, művészeti csoportok fellépése. Érdekességnek számít majd a Jászjákóhalmi Hagyományőrző Íjászegyesület bemutatója: tagjai hagyományos keleti viseletben adnak ízelítőt a fegyverük használatából.

A jászok első világtalálkozóját 1995-ben Jászberényben tartották a jász redemptio, azaz a jász önmegváltás 250. évfordulója alkalmából. Az önmegváltás története 1702-ig nyúlik vissza, amikor I. Lipót császár eladta a jászok és kunok lakta területeket a Német Lovagrendnek. Ebbe az ott élők nem nyugodtak bele, és 1745-ben saját pénzükön visszavásárolták szabadságukat és régi kiváltságaikat. Az elmúlt másfél évtizedben a jászkapitány-választás hagyományának felelevenítésén túl elkészítették a redemptiós zászlót és megszületett a jász himnusz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.