Jelentősen csökkenhet az önkormányzatok költsége

Magyarországon eddig még nem használt térkövezési technológiával épül meg a veszprémi vadasparkhoz vezető egy kilométeres út; a mintegy 130 millió forintos beruházást helyi vállalkozók és a Holcim Hungária Zrt. felajánlásából valósítják meg.

MNO
2011. 05. 24. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barabás Árpád, a térkövet gyártó Barabás Téglakő Kft. ügyvezetője elmondta: a hagyományos – kézi – térkőfektetési technológiától eltérően az új térkövezéssel négyszer gyorsabban, naponta 300-500 négyzetméter betonkő útburkolat készülhet el. Hozzátette: holland–amerikai tapasztalatok alapján speciális géppel, szőnyegszerűen terítik le a 8 centiméter vastagságú kiselemes burkolatot, az új út 3-4 hónap alatt elkészül.

Barabás Árpád tájékoztatása szerint fő előnye, hogy könnyen javítható, kézzel felszedhető, ezért az önkormányzatoknak a közműjavítás utáni útjavítási-kátyúzási költsége tizedére csökkenhet. A 130 millió forintból elkészülő útszakasz egy négyzetméterre vetített költsége – alapozás és a szegélykő építése nélkül – 4500 forint körül mozog.

Tengerdi Győző, a HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója elmondta: az állami erdőgazdaság, a Barabás Téglakő Kft., a Veszprémi Állatkert és a város önkormányzatának együttműködésével készül el az egyedi lerakású, betonkőből készülő alternatív bekötőút. Közölte, hogy az állami területen lévő út alapjához az erdőgazdaság hatezer tonna murvát hozott, és a talaj-előkészítés gépi munkáit végezték el. Fontos célnak nevezte, hogy a 8-as főútról az állatkerthez vezető forgalmas út tehermentesíti a belvárosi forgalmat.

A magyar tulajdonú Barabás Térkő Kft. 2005 óta gyártja veszprémi és kiskunlacházi gyárában a beton térburkoló és falazóelemeket, évente egymillió négyzetmétert értékesítenek. Az útépítéshez használható, 30-50 éves élettartamú téglakő térburkolatot 1,5 éve gyártják, évente 300 ezer négyzetmétert – az összes értékesített termék harmadát – adják el. Az ötven főt foglalkoztató cég 2010-es árbevétele 1,4 milliárd forint volt, az idén 1,6 milliárd forintot terveznek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.