Jobban segítenék a fogyatékosokat

A lakosság túlnyomó többsége szerint a fogyatékossággal élő, sérült embereknek a jelenleginél nagyobb odafigyelést, törődést kellene kapniuk a társadalomtól, és a mostaninál több anyagi támogatást az államtól – tartalmazza az Ipsos közvélemény-kutató legfrissebb reprezentatív felmérése, amelyet szerdán tettek közzé.

MNO
2011. 05. 25. 18:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A május közepén végzett – az ország 15 év feletti népességét reprezentáló, 1050 ember személyes megkérdezésén alapuló – kutatás szerint a lakosság kétharmada a sérült emberek életesélyeinek növelését, lehetőségeik bővítését mindenekelőtt állami feladatnak tartja. Az érdekvédelmi segítő szervezetekről és az érintett családokról 18-18 százaléknyian gondolják, hogy nekik kellene a legnagyobb szerepet vállalniuk a rászorulók harmonikus társadalmi beilleszkedésében. A lakosság alapvetően szolidáris a rászoruló emberekkel, 82 százalék úgy véli, hogy nagyobb figyelmet érdemelnének annál, mint amennyi most kapnak.

A nők, illetve azok, akik személyesen ismernek fogyatékossággal élőt, még az átlagosnál is empatikusabbak: 87, illetve 92 százalékuk a jelenleginél nagyobb törődésre biztatja a társadalmat – tartalmazza az összegzés. A felmérésből kiderül, hogy a sérült emberekkel kapcsolatban nemcsak a lakosság általánosan támogató gondolkodásmódja jelenik meg, hanem a gondoskodás konkrét, pénzügyi formáinak bővítését is helyesnek tartanák.

A magyar társadalom zöme, 74 százaléka úgy véli, hogy a jelenleginél nagyobb anyagi támogatásban kellene részesíteni a fogyatékossággal élőket. Ezzel ellentétes véleményt 15 százaléknyian fogalmaztak meg, míg az emberek 11 százaléka nem tudott állást foglalni ebben a kérdésben. Az állami többletforrások biztosítása főképpen azok körében nagyon gyakori, 88 százalékukra jellemző álláspont, akiknek közvetlen környezetében él sérült ember, de a közvetett tapasztalatokkal nem rendelkezők 71 százaléka is növelné a költségvetési támogatásukat.

Az Ipsos kutatása szerint a lakosság többsége, 67 százaléka leginkább az államtól várja el a rászorulók életesélyeinek javítását. Ugyanakkor viszonylag sokan, 18 százaléknyian vannak olyanok is, akik szerint a sérült emberek lehetőségeinek bővítése főképpen a családtagokon múlik. Nem elhanyagolható méretű, ugyancsak 18 százalékos az a csoport is, amelyik azt gondolja, hogy a fogyatékossággal élők jobb kilátásaiért, a reményteljesebb élet megteremtéséért legtöbbet a segítő, érdekvédelmi szervezetek tehetnek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.