Jól keresett a koldus, de megbüntették

Mintegy 30 ezer forintnyi összeget keresett alig néhány óra leforgása alatt egy Szeben megyei koldus Kolozsváron, ám a rendőrök megbüntették, és vonattal hazaküldték.

MNO
2011. 05. 27. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kolozsvári önkormányzat közleményét ismertetve a Krónika című kolozsvári napilap pénteken arról ír, hogy G. V. alsóárpási (Arpasu de Jos) lakos reggeli vonattal érkezett meg a kincses városba. Amikor néhány óra múlva a rendőrök igazoltatták, már 467 lej (30 ezer forint) bevételre tett szert. A koldust a rendőrök a hatályos jogszabályoknak megfelelően megbírságolták, az összekoldult pénzt elkobozták, és az illetőt az első vonattal hazaküldték.

A közlemény szerint a kolozsvári közösségi rendőrség átlagosan napi hét-nyolc koldust gyűjt be a város utcáiról, a szám éves összesítésben 1800 körül mozog. A kéregetők több mint 90 százaléka más településről érkezik Kolozsvárra.

A közleményből az is kiderül, hogy hiába gyűjtik össze és küldik haza a máshonnan érkezőket: azok, látva a kolozsváriak adakozókedvét, mindig szívesen visszatérnek a város utcáira. A nyári szezonban számottevően megugrik a koldusok száma a kincses városban, ilyenkor fokozottan ellenőrzik a rendőrök a kéregetőket.

A városháza ugyanakkor arra kéri a kolozsváriakat, hogy ne osztogassanak alamizsnát a koldusoknak, ha mindenképpen adakozni akarnak, akkor inkább azoknak az intézményeknek és civil szervezeteknek adják a pénzt, amelyek eljuttatják a támogatásokat a valódi rászorulóknak – írja a Krónika.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.