„Katonák vannak mindenütt”

Harckocsik támogatta gyalogos egységek vettek körül két várost és több falut Szíria középső részén vasárnap, miután tüntetések kezdődtek. Gépfegyverekből lőttek a tüntetőkre, és három ember halálát okozták, több tucatnyian pedig megsebesültek – közölték emberi jogi aktivisták és szemtanúk.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/787199" target="_blank"><strong>• Harckocsik vették körül a városokat</strong></a>

MNO
2011. 05. 29. 18:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Homsz város közelében fekvő Rasztan és Talbiszeh városokat, valamint a köztük lévő falvakat harckocsik vették körül. A hadsereg lezárta a Homszba vezető autópályát is. „Katonák vannak mindenütt Talbiszehben. Betörnek házakba, és őrizetbe vesznek embereket. Azt mondják, a katonák rálőttek egy egyetemi diákokat szállító mikrobuszra, amely Talbiszehbe tartott, és hogy holttestek fekszenek a műúton, de senki sem hagyhatja el a várost, hogy utánajárjon ennek” – mondta a hatvanezer lakosú város egyik lakosa telefonon nyilatkozva.

Egy rasztani lakos arról számolt be, hogy a város legnagyobb kórháza tele van sebesültekkel, de akit nem tudnak ellátni, azt sem tudják átszállítani más kórházba, mert heves a harckocsitűz a városban. Bár Rasztan egy viszonylag fejlett városa az országnak, nincs villanyáram- és vízszolgáltatás, nincs internet, a legtöbb telefonvonal nem működik, miként a mobilhálózat sem. Megszokott lépése a hadseregnek, hogy ha egy várost meg akar ostromolni, előbb leállítja ezeket a szolgáltatásokat – mondta egy ügyvéd.

A szíriai rezsim által bevezetett korlátozások miatt külföldi tudósítók nem tudják más forrásból megerősíteni ezeket a jelentéseket. Legutóbb pénteken voltak jelenős rendszerellenes tüntetések Szíria több városában, köztük Rasztanban is, ahol több ezren vonultak az utcára. A rendfenntartó erők feloszlatták a demonstrációkat, amelyeken emberi jogi aktivisták szerint legalább 12 ember meghalt. A tíz hete tartó kormányellenes mozgalom elfojtásában már több mint ezer ember meghalt, és tízezret őrizetbe vettek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.