Kedvezőtlenül alakul az időjárás

Rontotta a világ idei búzatermésére vonatkozó előrejelzését a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) elsősorban amiatt, mert a vetés fejlődése szempontjából kedvezőtlenül alakul az időjárás az Európai Unióban és az Egyesült Államokban.

MNO
2011. 05. 26. 18:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az IGC csütörtökön ismertetett előrejelzésében azt írta, hogy a 2011/12-es idényben globálisan 667 millió tonna búza betakarítása várható. Ez 5 millió tonnával kevesebb a korábban becsültnél, de így is jócskán meghaladja az egy évvel korábbi 649 millió tonnát. A búzafogyasztást 669 millió tonnára teszi az IGC 2011/12-ben.

A világ kukoricatermésére vonatkozó előrejelzését 1 millió tonnával 848 millió tonna rekordszintre emelte meg a nemzetközi szervezet. Ez több a tavalyi 812 millió tonnánál, de elmarad a 853 millió tonna várható kereslettől. A chicagói terménytőzsdén (CBOT) a búza vékája (1 véka=36,35 liter) 2,1 százalékos drágulással 8,08 dolláron állt csütörtökön délután.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.