Kellemetlen számok a kancellárnak

A Süddeutche Zeitung beszámol a CDU-frakció által elkészített elemzésről, miszerint az atomerőművek kikapcsolása 40 milliárd eurójába kerül a berlini kormánynak. A Die Welt arról tudósít, hogy a holland kormányt immár egy ortodox protestáns pártocska is támogatja.

2011. 05. 29. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív német napilapban Rob Savelberg A nőellenes SGP kormányozhat Hollandiában című cikkében tudósít a különös hágai koalíciós társról. Az ultraortodox Reformált Politikai Párt (SGP) egy vallásos kis pártocska Hollandiában. Összesen 27 ezer tagjuk van, támadják a nők emancipációját és a homoszexuálisok jogait, ez utóbbi csoport tagjai nem léphetnek be a pártba, nők nem tölthetnek be politikai posztokat. A párt kimondott célja egy teokratikus állam, támogatják a halálbüntetést, elutasítják az abortuszt, az eutanáziát és a születés előtti orvosi vizsgálatokat. Ezzel a csoporttal kötötte össze sorsát a hágai kisebbségi kormány.

Mark Rutte liberális miniszterelnök nem tartja problémásnak, hogy a konzervatív CDA mellett kívülről nemcsak Geert Wilders pártja támogatja, hanem az SGP bibliahű kálvinistái is. Mert a kormánykoalíció a legutóbbi választásokon egy mandátummal elvétette a felsőházi többséget. A kormánypártok együtt Wilders PVV-jével 37 mandátumot szereztek a 75 szenátorból. A szenátus határozatlan ideig jegelhet törvényeket. A többséghez szükséges egy mandátumot most az SGP adja. Rutte ebben a kérdésben a pragmatikus, míg a kálvinisták elvi alapon állnak.

Miként gyakran történt a kis északi-tengeri királyság történetében, a politikai életet kereskedők és patríciusok befolyásolták vagy papok. Az egyik oldal a pénzzel érvel, míg a másik Isten szavával. Sokan úgy vélik, hogy a hedonista kilencvenes évek után ismét a vállalkozók határozzák meg Hollandia sorsát. Hogy a vállalkozásokat és a fogyasztókat jobban kiszolgálják, a VVD javasolta a vasárnapi nyitva tartás bővítését. Ezt a tervet azonban Rutte elvetette, tekintettel az új koalíciós partnerre, az SGP-re. A bibliahűeknek tett további engedménye a liberálisoknak, hogy feladták ama tervüket, miszerint hatályon kívül helyeznek egy régi, az istenkáromlást büntető törvényt.

Az SGP amúgy a legrégibb, még ma is működő németalföldi párt, elsősorban az úgynevezett bibliaövezetben rendelkezik támogatókkal. Seeland tartománytól Dél-Hollandián keresztül egészen Overijsselig. Ezekben a ritkán lakott településeken szép halászházak sorakoznak, az asszonyok népviseletben járnak, vasárnap megtelnek a templomok. Az SGP abból profitál, hogy ellentétben többek között Németországgal, Hollandiában nincs parlamenti bejutási küszöb.

Süddeutche Zeitung (sueddeutsche.de)

A baloldali-liberális müncheni napilapban Michael Bauchmüller és Claus Hulverscheidt Az energiafordulat 40 milliárd euróba kerül című cikkében ismerteti az atomenergiáról történő lemondás vélhető költségeit. Ezen a hét végén dönt Angela Merkel az atomenergiáról történő lemondás feltételeiről, erre az időpontra időzítették a CDU pénzügyi politikusai egy kellemetlen elemzés nyilvánosságra hozatalát. A szövetségi állam 2015-ig tartó pénzügyi terveiben egy százmilliárd eurós összeg hiányzik. Egyedül az atomenergia feladása majd negyvenmilliárd euróba kerülhet. A pénzhiány miatt óvnak attól, hogy a berlini kabinet olyan lépéseket tegyen, ami nem finanszírozható. A Bundeswehr reformja, az új eurómentő csomag szintén pénzhiánnyal küzd. Ezért a költségvetési szükséghelyzet elkerülése érdekében a berlini kormánynak nem marad más hátra, mint hogy lemondjon a kívánatos, de finanszírozhatatlan lépésekről.

Angela Merkel (CDU) számára a kockázatlista a lehető legrosszabbkor jött, hiszen a hét végén eldönteni kívánt energiafordulat számos igen drága intézkedést is tartalmaz. A kereszténydemokrata szakértők szerint egyedül a tervezett lemondás a fűtőelemadóról 2015-ig 9,2 milliárdos hiányt jelent a berlini költségvetésben. Az épületszanálási program körülbelül nyolcmilliárd euróba kerülhet, az intézkedések adókedvezménye még egyszer ekkora költségeket okozhat. Szintén hiányzik 4,5 milliárd euró, ami a szén-dioxid-kvóta eladásából befolyhat, amennyiben az nem a költségvetésbe, hanem a kormány energia- és klímaalapjába folyna be. További költségtényező egy állandó uniós válságmegelőző alap (ESM) kiépítése. Ez 2015-ig mintegy 22 milliárd euróval terheli a berlini büdzsét. A Bundeswehr-reform további négymilliárdba kerül, ha elmarad a pénzügyi tranzakciók megadóztatása, az nyolcmilliárdos kiesést jelent. További 14 milliárd eurós költséget okozhatnak a magasabb kamatkiadások.

Mindeközben a szövetségi hálózatügynökség ellátási veszélytől óv, amennyiben mind a hét idősebb atomerőművet véglegesen kikapcsolják. A nagyobb áramkimaradások elkerülése érdekében egyeseket készenléti állapotban kell tartani – nyilatkozta Matthias Kurth, az ügynökség vezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.