Késleltetik az eljárást, és harcolnak Mladics kiadatása ellen

Fellebbezést nyújtott be a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnok ügyvédje hétfőn egy szerbiai bíróságon védencének a hágai Nemzetközi Törvényszéknek történő kiadatása ellen.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/787274" target="_blank"><strong>• Mladics azt szeretné, hogy Seselj lássa el a védelmét</strong></a>

MNO
2011. 05. 30. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerb elnök azt kéri az Európai Uniótól, hogy segítse a Szerbiát az uniós tagság felé vezető útján, miután Belgrád őrizetbe vette Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnokot. Borisz Tadics erről hétfőn beszélt az Associated Press amerikai hírügynökségnek adott interjúban. „Csupán azt kérem az EU-tól, hogy teljesítse a maga részét. Mi elvégeztük a magunkét, és így fogjuk ezt folytatni” – mondta az elnök. Az EU többször is leszögezte, hogy a tagjelölti státusz elnyerésének feltétele a háborús bűnökkel vádoltak őrizetbe vétele. Mladicsot múlt csütörtökön fogták el 16 esztendei körözés után. Az ENSZ nemzetközi törvényszéke a volt tábornokot a katonái által Boszniában 1992/95 között elkövetett atrocitásokért akarja elszámoltatni.


Milos Saljics ügyvéd elmondta, hogy egy – általa közelebbről meg nem jelölt – belgrádi postahivatalban adta fel a fellebbezési okiratot. A fellebbezés határideje hétfőn járt le. A belgrádi bíráknak meg kell várniuk a beadvány megérkezését, mielőtt elbírálják. Az ügyvéd lépése legalább egy nappal késlelteti az eljárást. A 69 éves Mladicsot múlt csütörtökön fogták el a vajdasági Lázárföld (Lazarevo) faluban.

– Nem hiszem, hogy lesz tárgyalás, szerintem ügyfelem nem éri meg a tárgyalás kezdetét – mondta Mladics ügyvédje. A szerb hatóságok szerint kevés az esély arra, hogy a bíróság felülbírálja a korábbi orvosi véleményt, így négy napon belül Hágába szállíthatják Mladicsot. – A bíróság orvosai szerint az állapota megengedi a tárgyalás megtartását.

– A fellebbezés lényegében formaság számunkra, de a végső szót a bíróság mondja ki – mondta a szerb igazságügyi államtitkár. A Nemzetközi Törvényszék felkészült Mladics fogadására, de a szerb hatóságok nem közölték velük, mikor szállítják Hágába az egykori boszniai szerb tábornokot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.