Két vagy három atombomba megépítéséhez elég

Legalább két atombombához elegendő, gyengén dúsított uránium van Irán birtokában a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) értesülése szerint.

MNO
2011. 05. 25. 12:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február óta fél tonnával, 4,1 tonnára nőtt az iszlám köztársaságban előállított uránium mennyisége – áll a NAÜ által összeállított, bizalmasnak szánt kilencoldalas jelentésben, amely a Reuters hírügynökség birtokába jutott. Ez a mennyiség, ha jelentős mértékben tovább dúsítják, két vagy három atombomba megépítéséhez elegendő szakértők szerint. A dokumentumból kiderült, hogy a NAÜ főigazgatója nem egészen három hete levelet küldött az iráni atomenergia-ügynökség vezetőjének. Ebben megismételte: a NAÜ-t aggasztja, hogy az iráni nukleáris programnak esetleg katonai vetülete is van.

Amano Jukija azt kérte levelében, hogy Irán haladéktalanul engedje hozzáférni a NAÜ ellenőreit az atomprogram szempontjából érdekes helyszínekhez, felszereléshez, iratokhoz és szakemberekhez, hogy tisztázni lehessen néhány „rendkívül fontos” kérdést. Ali Asgar Szoltaníje, Iránnak a NAÜ-höz rendelt küldötte bírálta a bécsi székhelyű szakosított ENSZ-szervet az „alaptalan vádak” miatt, amelyek szerinte rontják a NAÜ mint tudományos és szakmai alapon működő szervezet hírnevét.

Az amerikai kormány közben büntetőintézkedéseket rendelt el Iránnal üzletelő hét újabb külföldi cég, köztük a venezuelai állami olajipari vállalat (PDVSA) ellen. Az energiaügyi és szállítmányozó cégeket érintő intézkedés célja az iráni üzemanyagimport megnehezítése. A washingtoni külügyminisztérium egyúttal közölte: szankciókat vezetett be összesen 16 olyan vállalat és magánszemély – köztük kínaiak – ellen, akik „tömegpusztító fegyverek előállításához” szükséges technológiával kereskednek.

Az Egyesült Államok, az ENSZ és az Európai Unió gyanúja szerint az iráni atomprogram célja atomfegyver előállítása. Teherán váltig tagadja ezt, állítása szerint a program kizárólag energiatermelési célokat szolgál.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.