Kétséges az írek gyors visszatérése

Írország a nemzetközi kötvénypiac bizalmát legelőször 2012 utolsó negyedévében vizsgálhatja, ekkor bocsáthatnak ki legközelebb állampapírt – mondta az ír pénzügyminiszter, Michael Noonan hétfőn az ír közszolgálati televíziónak nyilatkozva.

MNO
2011. 05. 30. 14:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány célja az, hogy 2012 végére ismét jelen legyen a kötvénypiacon, azt azonban nem tervezi, hogy ekkorra teljes finanszírozási igényét a piacról biztosítsa, de az ír államadósság-kezelőnek remélhetőleg némi piaci finanszírozáshoz sikerül hozzájutnia – tette hozzá.

Vasárnap Leo Varadkar közlekedési, idegenforgalmi és sportminiszter a The Sunday Timesnek adott interjúban az ír kormánytagok közül elsőként fejezte ki kételyeit az ország adósságának tőkepiaci finanszírozhatóságával kapcsolatban a hitelezők által megkövetelt magas hozamok miatt. „Erősen kétségesnek tartom, hogy jövőre képesek lennénk visszatérni a tőkepiacra. Szerintem ez valamivel tovább tart majd... 2013 talán már szóba jöhet, de ki tudja?” – idézte a lap a minisztert. „Ez annyit jelent, hogy egy második hitelprogramra vagy a meglévő program kiterjesztésére is szükség lesz” – mondta.

A szigetország a tavaly elfogadott, összesen 85 milliárd euró összértékű mentőcsomag egyik feltételeként vállalta, hogy 2012-ben már piaci forrásokból is finanszírozza államadósságát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.