Kétszeres a Fidesz–KDNP előnye a szocialistákkal szemben

Szűkült az olló a kormánypártok és az ellenzék támogatottsága között az elmúlt egy hónapban, de továbbra is jelentős a Fidesz–KDNP előnye a Tárki Társadalomkutatási Intézet májusi pártpreferencia-kutatása szerint.

MNO
2011. 05. 25. 16:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tárki szerdai közleménye szerint havi rendszeres pártpreferencia-kutatásuk alapján a felnőtt lakosság körében továbbra is jelentős előnnyel vezet a Fidesz–KDNP a többi parlamenti párt előtt, de az önkormányzati választások óta tartó trend folytatásaként májusban is csökkent a kormánypártok támogatottsága.

A kutatók szerint az ellenzéki pártok közül az MSZP és a Jobbik szavazótábora hónapról hónapra kismértékben növekedett, de amíg az előző hónapig ezzel párhuzamosan a bizonytalan szavazók és a pártválasztásukat eltitkolók aránya az ellenzéki pártokhoz képest erősebben nőtt, addig áprilisban és májusban a bizonytalan vagy titkolózó szavazók aránya nem változott, szemben a szocialista párt és a Jobbik támogatottságának növekedésével. Ugyanakkor az MSZP tábora továbbra is szignifikánsan nagyobb, mint a Jobbiké, a Jobbik szavazói viszont elkötelezettebbnek mutatkoznak.

Az ezer ember megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a Fidesz–KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében az áprilisi 29 százalékról 26-ra, a szocialista párté pedig 12-ről 14 százalékra változott májusra, azaz kismértékű és ellentétes irányú elmozdulás történt az elmúlt egy hónapban.

A bizonytalanok és nem válaszolók aránya nem változott: áprilisban és májusban a választópolgárok egyaránt 44 százaléka tartozott ide. A pártválasztók körében történt változás megegyezik és halványan erősebb is, mint a teljes népesség körében tapasztalt elmozdulás: a Fidesz–KDNP támogatottsága az áprilisi 53-ról 48 százalékra csökkent, miközben az MSZP-é 22-ről 25 százalékra nőtt, így a két párt támogatottsága közti olló tovább szűkült. A kutatás szerint ennek ellenére a kormánypártok előnye továbbra is jelentős, bár a fél éve tartó folyamatos csökkenés hatása már látványos: míg tavaly novemberben a Fidesz–KDNP és az MSZP szavazótábora között még négy-ötszörös volt a különbség, addig májusra már csak kétszeres.

A másik két parlamenti párt támogatottsága kismértékben változott: míg a Jobbik tábora a teljes népesség körében 7-ről 9 százalékra, a pártválasztók körében pedig 13-ról 16-ra emelkedett, addig az LMP-é a teljes népességen belül a 6 százalékról 4-re, a pártválasztók között pedig 10-ről 8-ra csökkent az elmúlt egy hónapban – áll a közleményben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.