Kivégezhetik a tömeggyilkos rendőrt

Halálra ítélt egy egyiptomi bíróság vasárnap egy rendőrt, aki húsz tüntetőt lőtt le a Hoszni Mubarak elnök uralma elleni, január 25-től február 11-ig tartó népfelkelés idején.

MNO
2011. 05. 22. 20:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mohamed Ibráhim Abdel-Monemet – a rendfenntartó erők első olyan tagját, akit az említett eseményekben elkövetett gyilkosságokért ítélnek el – bűnösnek találták abban, hogy „lőfegyverrel és véletlenszerűen” megölt húsz tüntetőt, és megsebesített 15-öt, azt próbálva megakadályozni, hogy a demonstrálók elfoglaljanak egy kairói rendőrőrsöt január 28-án, „a harag péntekén”, a lázadás egyik legvéresebb napján.

A bíróság a törvényeknek megfelelően Ali Gomaa egyiptomi főmuftihoz terjeszti fel az ítéletet. A főmufti, akinek feladata a kormány megbízásából az iszlám törvény értelmezése, s annak keretében a halálos ítéletek jóváhagyása, ritkán mond ellent az igazságszolgáltatás döntéseinek. Az ítélet a mufti döntése után június 26-án emelkedhet jogerőre.

Hivatalos adatok szerint 846 halottja és több ezer sebesültje volt a Mubarak elleni népfelkelésnek. Az exelnök jelenleg előzetes letartóztatásban van a vörös-tengeri Sarm-es-Sejk egyik kórházában, miközben vizsgálat folyik ellene a tüntetők halála ügyében. Belügyminisztere, Habíb el-Adli és hat másik vezető ellen per folyik annak vádjával, hogy parancsot adtak éleslőszer használatára a demonstrálókkal szemben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.