Kövér: A két nemzeti közösség lehet az összekötő kapocs

A szlovéniai magyarság képviselőivel találkozott szerdán Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki kétnapos, az olaszországi Doberdót is érintő látogatásra érkezett Szlovéniába.

MNO
2011. 05. 25. 12:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A házelnököt a Szlovén Nemzetgyűlés nevében Göncz László magyar nemzetiségi képviselő fogadta a muravidéki városban, ahol a megbeszéléseken részt vett Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke és Anton Balazek, Lendva polgármestere.

Kövér László a találkozókat követően újságíróknak arról beszélt, hogy a szlovén kollégájával, Pavel Gantarral tartandó csütörtöki tárgyalások előtt a rábavidéki szlovén és a muravidéki magyar közösség képviselőivel konzultált arról, hogy őket milyen kérdések foglalkoztatják. „A két ország között összekötő kapocs lehet a két nemzeti közösség”, s ezt ők is így látják, aminek jó példája az, hogy ezt a kapcsolatot szerződéses formában is rögzíteni szeretnék.

A nemzetiségi kapcsolatokon kívül Ljubljanában a két parlament együttműködéséről is tárgyalnak majd, s ennek kapcsán Kövér László úgy fogalmazott: szeretné elérni, hogy a parlamenti bizottságok is gyakrabban találkozzanak egymással. Említést tett arról, hogy Göncz László és Anton Balazek is felvetette: a gazdasági bizottságok kapcsolata ösztönzően hatna a két ország és benne a határ menti térség gazdaságára, ezzel pedig a nemzeti kisebbségek számára is.

Egy kérdés kapcsán Kövér László beszélt arról is, hogy a nemzeti kisebbségek magyarországi képviseletéről még folyik a gondolkodás. Nehéz kérdés, hogy miként lehet megoldani a néhány ezres és a több százezres közösségek képviseletét, illetve ezzel párhuzamosan a nem Magyarországon élők képviseletét is, de meglátása szerint még ebben az évben előkészíthetik és megvitathatják az erről szóló törvényt.

A muravidéki magyarság és a Rába-vidéki szlovének helyzetére vonatkozó kérdés kapcsán kifejtette: közös a helyzetük abban, hogy meglehetősen kis létszámú közösségről van szó, amelyeket éppen emiatt jobban veszélyeztet a beolvadás. Hozzátette, hogy Szlovéniával nincsenek olyan viták, mint más szomszédos országokkal, sőt „filozófiai értelemben, stratégiai értelemben” ugyanazt gondoljuk, hogy „a pozitív diszkrimináció elvével” állami szinten is minél többet megtegyünk a fennmaradásuk érdekében.

Apró problémák terhelik csak a két közösséget, amelyeket nem lát olyan súlyúnak, amit ne lehetne megoldani – közölte a házelnök. A lendvai látogatást követően Kövér László az olaszországi Doberdóba utazott tovább, ahol a mintegy százezer magyar katona halálának emléket őrző kápolnában tartandó megemlékezésen vesz részt és megtekinti az első világháborús csata színhelyét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.