Követelik a „televízió nélküli szombat jogát”

A lengyel gyerekek átlagosan naponta két és fél órát töltenek a televízió előtt, de szombaton ez az idő meghaladja a három órát is – derült ki a TNS OBOP lengyel közvélemény-kutató intézet felméréséből.

MNO
2011. 05. 29. 17:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazeta Wyborcza hét végi számában megjelent felmérés szerint a lengyel gyerekek szüleikről veszik a példát, akik távirányítóval a kezükben naponta 3 órát és 58 percet töltenek a televízió előtt. Szombaton és vasárnap pedig az átlagos lengyel 9 óra 17 percig nem mozdul a tévéképernyő elől.

A TNS OBOP idén januártól áprilisig 1200, 4–15 éves gyereket kérdezett ki tévénézési szokásairól. Kiderült, hogy a lengyel gyerekek naponta átlagosan 2 óra 25 percet töltenek a televízió előtt. Szombaton még többet, 3 óra 4 percet.

A Szabad Vállalkozás nevű lengyel civil szervezet a felmérés ismeretében akciót indított a gyerekek tévéfüggősége ellen. A lengyel parlament alsóházában, a szejmben minden év június elsején, a nemzetközi gyermeknapon tartják a gyerekek és fiatalok parlamentjét. A civil szervezet most szerte Lengyelországban aláírásokat gyűjt az iskolákban és óvodákban egy „törvénytervezethez”, amely a gyerekparlament asztalára kerül. Ebben követelik a „televízió nélküli szombat jogát”, és azt, hogy tévézés helyett a gyerekek a hétvégéket családi kirándulásokon tölthessék. A gyermekparlament által elfogadott „törvényeket” a lengyel oktatási minisztérium később ajánlásként fogalmazza meg az oktatási intézmények számára.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.