Középpontban az Itáliában élő romák kérdése

Románia schengeni csatlakozása, az Itáliában élő román közösség és a romák helyzete egyaránt napirenden szerepel Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök hétfőn kezdődő kétnapos bukaresti látogatásán.

MNO
2011. 05. 30. 9:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz kormány feje délután kezdi meg tárgyalásait Emil Boc miniszterelnökkel, közös asztalhoz ülnek partnereikkel a delegációban helyet kapó olasz miniszterek is, nevezetesen a külügyi, az igazságügyi, a belügyi, a gazdasági és a távközlési tárca vezetője. A román kormány közleménye szerint a megbeszélések középpontjában a kétoldalú politikai és gazdasági együttműködés, az itáliai román közösség helyzete, az Európai Unió új pénzügyi perspektívája, a közös agrárpolitika, a kohéziós politika és az energiabiztonság témája szerepel.

Ez a második olasz–román kormányközi csúcstalálkozó, az elsőt 2008-ban Rómában tartották, amelyen a két ország közös nyilatkozatban rögzítette a politikai párbeszéd, valamint az euroatlanti keretek között folytatandó együttműködés szándékát.

Az Adevarul című román napilap hétfőn biztosra vette, hogy az olasz delegáció felveti e tárgyalásokon az Itáliában élő romániai romák ügyét, amely az utóbbi években feszültté tette a két ország viszonyát. Már csak azért sem kerülik el a téma megvitatását – írja a lap –, mert Berlusconival együtt Bukarestbe érkezik Roberto Maroni belügyminiszter is. Maroni a lap által „szélsőjobboldalinak” minősített Északi Liga színeit képviseli, és – mint az Adevarul emlékeztet – az olasz belügyminiszter rendelte el a roma táborok lebontását.

A lap felidézi azt is, hogy a az olasz belügyi tárcavezető tavaly év végén éppen a romákkal összefüggésben fejezte ki aggodalmát Románia és Bulgária schengeni csatlakozása miatt. „Noha Berlusconi nyilatkozatban támogatásáról biztosította Románia schengeni csatlakozását, osztja az Északi Ligát képviselő kormányzati partnerek álláspontját a cigányok kérdésében” – olvasható az Adevarulban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.