Közösen fejlesztenék a turizmust

A Kárpát-medence természeti és kulturális adottságainak feltérképezése, gondozása, turisztikai kínálattá, termékké alakítása érdekében Kárpát-medencei Turizmus Kutató Központot hozna létre a Harsányi János Főiskola (HJF) – mondta Jandala Csilla, a főiskola rektora a HJF által a témában szervezett, kétnapos konferencia szünetében hétfőn Budapesten.

MNO
2011. 05. 09. 14:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rektor elmondta: a mostani rendezvény első lépése annak a munkának, amiben a Kárpát-medence oktatási intézményei, turisztikai vállalkozói, önkormányzati, állami szakemberei közösen vehetnek részt a turizmus fejlesztésében. A konferencia második napján az oktatási intézmények szándéknyilatkozattal határozzák meg a következő hónapok feladatait – ismertette a rektor. Hozzátette: céljuk, hogy közös kutatásokat, közös képzéseket indítsanak el.

Ennek érdekében szoros kapcsolat kiépítésén dolgozik a főiskola a határon túli egyetemekkel, főiskolákkal, kutatóintézetekkel, együttműködések kialakítása révén, és folyamatosan veszi fel a kapcsolatot neves szakemberekkel a szomszédos országokban. A főiskola együttműködést kötött, illetve tervez kötni a Gyulafehérvári Egyetemmel, az Aradi Egyetemmel, a Selye János Egyetemmel, a Nagyváradi Egyetemmel, a Szabadkai Főiskolával, a Babes–Bolyai Tudományegyetemmel, a Marosvásárhelyi Egyetemmel, valamint kapcsolatfelvétel történt az Eszéki Egyetemmel, az Ungvári és a Munkácsi Egyetemmel.

Szakáli István Loránd, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Kárpát-medencei térség gazdaságfejlesztési főosztályának vezetője hangsúlyozta, hogy a turizmus nagyon fontos integrációs eszköz. A magyarországi beutazó turizmus szempontjából egyre kiemeltebb helyet foglalnak el a szomszédos országból érkező turisták, de a magyarok kiutazásában is fontos szerepe van a szomszédos országoknak. Hozzátette: a kezdeményezéssel a turizmusra szánt jövedelmet a térségben lehet tartani. A főosztályvezető szavai szerint vizsgálják például annak a lehetőségét, hogy hogyan lehet kompatibilissé tenni a környező országokban működő turisztikai ösztönző eszközöket, így például az üdülési csekket vagy a Széchenyi-pihenőkártyát.

Jandala Csilla elmondta, hogy a főiskola a közelmúltban nyerte el a Turisztikai Világszervezet társult tagságát Magyarországon egyetlen felsőoktatási intézményként, amelynek kapcsán szert tehet egy az átlagosnál erőteljesebb szerepvállalásra a térségben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.