Kulturális ereklyéket loptak el a Tiltott Városból

Tolvaj járt a pekingi egykori császári palotában, és hét értékes kulturális ereklyét vitt magával a Tiltott Városban kiállított tárgyak közül.

MNO
2011. 05. 11. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A drágakövekkel díszített aranytárgyaknak, köztük egy tárcának és tükrös női szépítkező készletnek, minden valószínűség szerint hétfőn, a kora reggeli órákban kelt lábuk, amikor a biztonsági személyzet menekülő alakot látott. A rendőrség egy 27 éves férfit gyanúsít a lopással. Úgy tudni, hogy az illető a falba lyukat fúrva jutott a kiállítás közelébe.

Illetékesek szerdai közlése szerint az eltűnt tárgyak a múlt század elején készültek. Értéküket több millió dollárra becsülik. A darabok egy magángyűjtemény – a hongkongi Liang Ji Múzeum – tulajdonát képezik, és a fővárosi palota múzeum csak kölcsön kapta azokat. Az időszaki kiállításról elvitt két, kissé megsérült tárgyat a közelben megtaláltak.

Az ügyről tartott pekingi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy húsz éve nem volt hasonló eset a Tiltott Városban: a történtek a biztonsági rendszer hiányosságaira figyelmeztetnek, vagyis arra, hogy a területen korszerűsítésre van szükség. A palota teljes területének átvizsgálásával még nem végeztek, ezért nem tudni, hogy máshonnan hiányzik-e még valami.

A hongkongi múzeum kurátora, Vang Hszia-hung (Wang Xiahong) nem közölte az eltűnt darabok értékét, de azt mondta, hogy a lopás ellenére hamarosan újranyitják a kiállítást, amelyet újabb tárgyakkal egészítenek ki. Sajtóértesülések szerint a hongkongi múzeum nem a legnagyobb lehetséges értékre kötötte meg a biztosítását, mert biztonságban hitte a ritkaságokat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.