Laskát és tócsnit sütnek

Negyedik alkalommal rendeznek laskafesztivált és tócsnipartit Kazáron szombaton. Az 57 versenyző csapat között lesznek szlovák, finn, lengyel és erdélyi csoportok is. A Nógrád megyei falu tavalyi rendezvényén új országos rekordot állítottak fel laskasütésben.

MNO
2011. 05. 27. 7:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Molnár Katalin polgármester csütörtökön elmondta: a Kazárra látogató vendégeket népi zenekarok és hagyományőrző csoportok szórakoztatják majd. Több helyen lesz laska- és tócsnikóstoló, és az ételek receptjeihez is hozzá lehet jutni. A versenyző csapatoknak is kóstolási lehetőséget kell biztosítaniuk, de a szombati rendezvényen nem csak laskát és tócsnit sütnek Kazáron. A polgármester elmondta: lesz, aki rétest süt a kemencében, mások zúzapörköltet, bab- és palócgulyást, halászlét főznek, de a szlovák vendégek például haluskát szaggatnak, a finnek kalácsot készítenek.

A népművészet és folklór területén gazdag hagyományokkal rendelkező Nógrád megyei falu gasztronómiai fesztiválja idején a látogatók megnézhetik a vasalómúzeumot, a tájházat, a bányászházat, a gyufacímke- és a falvédő-kiállítást, a mackó- és babakiállítást, de felkereshetik a Hagyományőrző Galériát is. A kézművesházban megtanulhatnak szőni, gyakorolhatják a népi kézműves mesterségeket, vagy túrázhatnak a riolittufához. Az esti sztárvendég Fenyő Miklós lesz, a nap laskabállal zárul.

Kazáron tavaly rekordkísérletre készültek a fesztiválon, és teljesítették is: 24 órán át összesen 5679 laskát sütöttek – többek között 448 kiló burgonya, 110 kiló liszt, 7,6 kiló zsír és 6 kiló só felhasználásával –, ezzel új országos rekordot állítottak fel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.