időjárás 14°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Laskát és tócsnit sütnek

MNO
2011.05.27. 07:26

Negyedik alkalommal rendeznek laskafesztivált és tócsnipartit Kazáron szombaton. Az 57 versenyző csapat között lesznek szlovák, finn, lengyel és erdélyi csoportok is. A Nógrád megyei falu tavalyi rendezvényén új országos rekordot állítottak fel laskasütésben.

Molnár Katalin polgármester csütörtökön elmondta: a Kazárra látogató vendégeket népi zenekarok és hagyományőrző csoportok szórakoztatják majd. Több helyen lesz laska- és tócsnikóstoló, és az ételek receptjeihez is hozzá lehet jutni. A versenyző csapatoknak is kóstolási lehetőséget kell biztosítaniuk, de a szombati rendezvényen nem csak laskát és tócsnit sütnek Kazáron. A polgármester elmondta: lesz, aki rétest süt a kemencében, mások zúzapörköltet, bab- és palócgulyást, halászlét főznek, de a szlovák vendégek például haluskát szaggatnak, a finnek kalácsot készítenek.

A népművészet és folklór területén gazdag hagyományokkal rendelkező Nógrád megyei falu gasztronómiai fesztiválja idején a látogatók megnézhetik a vasalómúzeumot, a tájházat, a bányászházat, a gyufacímke- és a falvédő-kiállítást, a mackó- és babakiállítást, de felkereshetik a Hagyományőrző Galériát is. A kézművesházban megtanulhatnak szőni, gyakorolhatják a népi kézműves mesterségeket, vagy túrázhatnak a riolittufához. Az esti sztárvendég Fenyő Miklós lesz, a nap laskabállal zárul.

Kazáron tavaly rekordkísérletre készültek a fesztiválon, és teljesítették is: 24 órán át összesen 5679 laskát sütöttek – többek között 448 kiló burgonya, 110 kiló liszt, 7,6 kiló zsír és 6 kiló só felhasználásával –, ezzel új országos rekordot állítottak fel.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.