Ludwig Emil: Városrendezés vagy ötletelés

MNO
2011. 05. 26. 7:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ludwig Emil: Az antik gyökerű Óbudából, Pestből és a középkori Budából 1873- ban létrejött Duna-parti székesfőváros szintén néhány vezető személyiségének – első sorban Reitter Ferenc mérnöknek és báró Podmaniczky főtanácsnoknak – köszönheti, hogy igazi nagyvárosként léphetett a XX. századba. Életrevaló város- és közlekedésfejlesztési tervek születtek, és részben megvalósultak az 1930-as években is, az 1945 utáni, politikai indíttatású „városrendezés” hatásait és következményeit nyögjük máig. Nem kell többé központi tervutasításos rendszer, sem a társadalmat is asztalnál „megtervező” városépítő – valamit azonban kétségkívül kezdeni kell már ezzel az évtizedek óta magára hagyott, céltalanul és ötlettelenül kallódó, mégiscsak szép és számunkra kedves lakóhellyel, Budapesttel.

(Magyar Nemzet, 2011. május 26.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.