Magyar kézbe került a szolnoki papírgyár

Teljesen magyar kézbe került a szolnoki papírgyár részvénypakettje, miután a részvények többségével már rendelkező Ferencz Gábor, a papírgyár hajdani igazgatósági elnöke májusban a kisebbségi részvénycsomagot is megvásárolta az utolsó tulajdonostól, a Mondi cégtől.

MNO
2011. 05. 25. 6:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új társaság vezérigazgatója, Ferencz Gábor tájékoztatása szerint a gépeket, így például a Finnországból vásárolt, 1985-ben telepített papírgyártó gépet, illetve egyéb berendezéseket értékesítették, a megmaradt irodákat, raktárakat, szerelőműhelyeket hasznosítva pedig egy 20 hektáros logisztikai-ipari parkot alakítottak ki. Az elmúlt időszakban több logisztikával és termeléssel foglalkozó cég választotta telephelyéül a gyárat, értékelve a korszerű infrastruktúrát, és a minimálisra szűkített adminisztrációt – tette hozzá. A vezérigazgató elmondta: hamarosan megkezdi tevékenységét egy napelemeket gyártó cég is, amely kezdetben 40, majd később közel 100 embernek adna munkát. A logisztikai-ipari park még szabad területeire zöld- és barnamezős beruházásokat egyaránt vár – jelezte.

A Mondi szolnoki gyárában a termelést 2008. március közepén állították le, amit az irodai papírok piacának telítettségével indokoltak. A dolgozók munkaviszonyát többször meghosszabbították, hogy a gárdát egyben tartsák, és egy szakmai befektetővel újraindulhasson a gyártás. A munkavállalóknak végül 2008 júniusában mondtak fel, miután az utolsó potenciális szakmai vevővel is eredménytelenül zárultak a tárgyalások. A munkáját elvesztő kétszáz ember 11-16 havi átlagkeresetének megfelelő pénzbeli juttatásban részesült.

A TOP50 című, Szolnok megye legjobb cégeit felsoroló kiadványban utoljára 2007-es gazdasági mutatói alapján szerepelt a szolnoki gyárban termelő társaság. A megyei cégek akkori rangsorában Mondi Business Paper Hungary Zrt. néven a negyedik legjobb lett 26,2 milliárd forintos nettó árbevétele alapján. Emellett a Mondi Szolnok éves szinten több tízmillió forint iparűzési adót fizetett be az önkormányzatnak. A KIM céginformációs szolgálatának adatai alapján az AC-DC Logisztikai Park Zrt. 1 milliárd 207 millió forint jegyzett tőkével rendelkezik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.