Május 31-én lejár a határidő

Május 31-ig kell benyújtaniuk a 2010. évi társasági adóról szóló bevallást a naptári év szerint működő gazdasági társaságoknak és a nonprofit szervezeteknek – figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteki közleményében.

MNO
2011. 05. 27. 7:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A társasági adót a megfizetett adóelőleg és feltöltés figyelembevételével ugyancsak május 31-ig kell az adóalanyoknak megfizetniük. Amennyiben az alapítvány, az egyesület, az egyház, a közhasznú felsőoktatási intézmény vagy más erre jogosult szervezet a társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozatot tett 2011. február 25-ig, akkor a szervezetnek társaságiadó-bevallást nem kell benyújtania. A nyilatkozatot a felsorolt adóalanyok akkor tehették meg, ha 2010-ben vállalkozási tevékenységből származó bevételt nem értek el, és e tevékenységhez kapcsolódóan költséget nem számoltak el – közölte a NAV. Ha az adózó nem élt a helyettesítő nyilatkozat lehetőségével, akkor nullás adattartalmú társaságiadó-bevallást kell beküldenie.

A NAV felhívja a figyelmet arra, hogy a társasági adó mértéke év közben módosult, s a változások miatt a 2010. év első és második felére eső adót külön-külön kell megállapítani. Az év második felétől a kedvezményes, tízszázalékos társaságiadó-kulcsot ötvenmillió forint pozitív adóalap helyett 500 millió forint pozitív adóalapig lehet igénybe venni, miközben az alkalmazás egyéb feltételei is megszűntek. Az egyes ágazatokat terhelő különadót – a bolti kiskereskedelmi, a távközlési és az energiaellátó vállalkozási tevékenység után – szintén május 31-ig kell bevallaniuk az érintett cégeknek – áll a közleményben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.