Maradhat a koalíció, igent mondhatnak a kisebbségi törvényre

A román kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PDL) támogatja a kisebbségi törvénytervezet elfogadását a bukaresti parlamentben – jelentette ki hétfőn Gheorghe Flutur, a PDL alelnöke.

MNO
2011. 05. 30. 15:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus leszögezte: a kormánykoalíció a júniusban véget érő tavaszi parlamenti ülésszak végéig akarja elfogadtatni a képviselőházban a jogszabályt. A demokrata párti politikus nyilatkozata azt követően hangzott el, hogy a koalíciós partnerük, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői a múlt héten leszögezték: amennyiben nem sikerül június végéig dűlőre vinni a kisebbségi törvénytervezet ügyét, a magyar szervezet kilép a román kormánykoalícióból. Flutur elmondta, hogy munkacsoportot alakítanak, amely megvizsgálja, hogy a törvénytervezet vitáját elölről kezdik-e, vagy onnan folytatják, ahol évekkel ezelőtt elakadt.

A nemzeti kisebbségek kulturális autonómiáját szabályozó törvényt a liberális Calin Popescu Tariceanu volt miniszterelnök kormánya terjesztette a parlament elé. A kulturális autonómiára vonatkozó fejezet éles vitát váltott ki a törvényhozásban, ezért a szenátus elutasította a tervezetet, amely a képviselőház asztalára került. A román pártok konszenzusa híján ott elakadt a jogszabály, és onnan kellene most kimozdítani.

A PDL és az RMDSZ, valamint a kormánykoalíciót támogató, független honatyákat tömörítő Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) nevű párt az év elején írt alá egy újabb együttműködési megállapodást, amely megerősíti, hogy júniusig elfogadja a koalíció a parlamentben a kisebbségi törvényt.

Egy hónap áll rendelkezésükre, hogy érvényt szerezzenek az egyezségnek. Az RMDSZ vezetői szerint a rendkívüli törvényalkotási eljárással, a felelősségvállalási folyamattal is számolnia kellene a kormánynak. Ez az eljárás lehetővé teszi ugyanis, hogy parlamenti vita nélkül fogadtassa el a parlamentben a jogszabályt, viszont az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjeszthet be a kabinet ellen. Flutur szerint azonban még van idő arra, hogy szokványos eljárással, parlamenti vitával fogadtassák el a jogszabályt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.