Még mindig lejtmenetben a horvát gazdaság

Horvátországban a vártnál kevésbé csökkent a hazai össztermék az első negyedévben.

MNO
2011. 05. 27. 15:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A statisztikai hivatal pénteken ismertetett előzetes adatai szerint a GDP 0,9 százalékkal zsugorodott január–márciusban az egy évvel korábbihoz képest, miközben elemzők 1,0–1,5 százalék közötti csökkenést vártak. Tavaly a horvát gazdaság teljesítménye 1,2 százalékkal esett vissza.

Elemzők megjegyezték, hogy a horvát gazdaság lassabban lábal ki a válságból, mint az európai országok többsége, mert még nem láttak hozzá igazán az államháztartás konszolidálásához. Az állami beruházások és a belső fogyasztás szintje változatlanul alacsony volt az első negyedévben, és az exporttól is kevés ösztönzést kapott a gazdaság.

Az Európai Unióhoz csatlakozni készülő országban ez már a nyolcadik negyedév 2009 eleje óta, hogy csökken a GDP. Egyedül tavaly a harmadik negyedévben bővült valamelyest a gazdaság az idegenforgalmi bevételek növekedésének köszönhetően. A kormány az idén 1,5 százalékos növekedést vár.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.