Még „Sarko” és az ENSZ-főtitkár is elment üdvözölni

Ünnepélyesen beiktatták hivatalába Alassane Ouattarát, Elefántcsontpart új elnökét.

MNO
2011. 05. 21. 16:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Yamoussoukróban, az ország politikai fővárosában tartott ünnepségen jelen volt mintegy húsz afrikai államfő, Nicolas Sarkozy francia elnök és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. A 69 éves Alassane Ouattara a tavaly november 28-i választások után majdnem fél évvel lépett hivatalba, miután legyőzött ellenfele, Laurent Gbagbo előző elnök nem volt hajlandó távozni a hatalomból, súlyos válságba és polgárháborúba taszítva az afrikai országot. A harcoknak mintegy 3000 áldozata volt.

Gbagbót április 11-én vették őrizetbe Abidjanban, miután csapatai és francia Licorne expedíciós erő, valamint az ENSZ-csapatok támogatta Outtara-párti erők kéthetes háborút vívtak egymással. Ouattarát hivatalosan május 5-én kiáltották ki elnöknek, majd másnap Abidjanban, az ország gazdasági fővárosában letette a hivatali esküt.

Április 11. óta Elefántcsontparton megnyugodni látszik a helyzet, újra kinyitottak az iskolák, megindult a gazdasági tevékenység. A biztonsági helyzet azonban továbbra is rossz, főként az ország nyugati részében, ahol Gbagbo-párti libériai zsoldosok május eleje óta több mint 200 embert öltek meg.

Az új elnök megbékélést ígért, de kijelentette: a november 28. után elkövetett bűnök nem maradhatnak büntetlenül. A legsúlyosabb ügyek kivizsgálására a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC) kérte fel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.