Megkongatták a vészharangot

Alig egy hét leforgása alatt a második francia mezőgazdasági kutatóintézet kongatta meg a vészharangot az ország idei búzatermés kilátásával kapcsolatban.

MNO
2011. 05. 26. 19:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön az Arvalis intézet azzal a becsléssel állt elő, hogy az ország búzavetésének több mint 10 százalékát károsította a hónapok óta tartó szárazság. Arra is figyelmeztetett, hogy további károk keletkezhetnek, ha a vetés növekedésének utolsó szakaszában érkezik az eddig hiába várt eső. Meteorológusok szerint az országban nem várható csapadék a következő tíz napban.

Az Arvalis nem közölt becslést a várható termés mennyiségével kapcsolatban, de általában igen közel szokott állni a jóslata egy másik vezető francia mezőgazdasági kutatóintézet, az Agritel előrejelzéseihez. Az Agritel a múlt héten úgy vélte, hogy az idei búzatermés 31,7 millió tonna lesz, ez 11,5 százalékkal marad el a tavalyitól.

A Franciaországot és több más európai országot is sújtó szárazság okozta aggodalmak erősödésére csütörtökön délután több hónapos csúcsra emelkedett a novemberi jegyzésű malmi búza ára az Európában irányadónak számító párizsi gabonatőzsdén, 3,4 százalékkal 253,00 dollárra nőtt tonnánként.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.